Gezinnen in de stad & buiten spelen

Kinderen spelen steeds minder buiten en dat zal voor kinderen in de stad zeker ook het geval zijn. Voor veel jonge gezinnen is dit een van de belangrijkste redenen om naar een buitenwijk met meer groen te verhuizen. Omdat ik met mijn gezin een overtuigde binnenstadbewoner, ben was ik erg benieuwd naar hoe mijn eigen kinderen hier tegenaan kijken.

De fotowedstrijd van het Kennislab voor Urbanisme en ontwikkelaar BPD was een mooie motivatie om dit te onderzoeken. De opdracht van de fotowedstrijd was: fotografeer je favoriete buitenspeelplek en vertel ons waarom dit jouw favoriete plek is. Gemotiveerd door de leuke prijzen (Hooverboard, Polaroid camera, dagje Walibi) gingen mijn drie dochters van 6, 8 en 10 jaar oud aan de slag.

Ik had verwacht dat ze de plekken zouden fotograferen waar ze het meeste spelen/gespeeld hebben. Het schoolplein, het Vroesenpark, de autoloze straat voor ons huis of het speelplein om de hoek. Alle drie kozen ze echter een heel andere, en voor mij onverwachte, plek waar ze niet zo vaak komen maar die wel veel spannender is en ruimte over laat aan je fantasie. Mijn jongste dochter koos voor de geheime tuin die ze samen met een vriendinnetje had ontdekt:

Geheime tuin

Deze plek is te vinden in Blijdorp en is de met een hek afgezette binnentuin van een huizenblok uit de jaren dertig. Dat deze plek niet alleen door mijn dochter en haar vriendinnetje gebruikt wordt blijkt wel uit de hut en andere spullen die er liggen. Het is een spannende, onverwachte plek die helemaal niet bedoeld is als speelplek maar wel veel gebruikt wordt door de buurtkinderen. Het is een plek die je niet kan ontwerpen, maar die er in heel veel wijken wel zijn. De kunst is om ze niet te formaliseren of op te heffen, maar om ze te laten voor wat ze zijn.

Rafelrand

Mijn middelste dochter is ook van het avontuur en kiest voor een foto waarbij ze in een boom geklommen is:

Deze boom  staat in een rafelrand tussen het spoor en een binnenstedelijke wijk in het centrum van Rotterdam in een door bewoners herontwikkeld parkje/tuin. De Spoortuin. Dit stukje natuur ligt op 500 meter van het centraal station van Rotterdam en is een oase van rust midden in de stad. Ook mijn oudste dochter koos voor deze plek:

In deze foto spelen haar zussen met de door de natuur neergelegde speelobjecten. Alle drie kozen ze dus voor een speelplek die daar niet specifiek voor bedacht is. En in de tentoonstelling met alle inzendingen bleek dat te gelden voor veel kinderen. Kinderen spelen graag op plekken die het mogelijk maken er een eigen invulling aan te geven. 

Uiteindelijk hebben twee van mijn dochters een prijs gewonnen met hun foto. De jongste met haar foto van de hut, heeft de tweede prijs gewonnen en de middelste heeft met haar foto in de boom, de vierde prijs gewonnen. De grootste winst voor mij is om te zien hoe kinderen het leven in de grote stad combineren met het benutten van spannende plekken om ook op een avontuurlijke manier buiten te kunnen spelen. Het gaat er om dat je op een plek woont die bij jou past en die in jou beleving aansluit bij jouw woonplezier.

Deze prijsvraag is een creatieve vorm van marktonderzoek om te ontdekken hoe kinderen spelen en wat ze de leukste plekken in de stad vinden. Kijk hier voor informatie over de prijsvraag en de rondreizende tentoonstelling.