Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

500 bedrijven in installatiesector getroffen door faillissement Imtech

Rotterdam, 15 augustus 2015 � Een vraag die tot op heden onbeantwoord is gebleven in de discussie omtrent het faillissement van Imtech is hoeveel bedrijven binnen de installatie worden geraakt en in welke mate zij van Imtech afhankelijk zijn. Uit onderzoek dat USP Marketing Consultancy deze week heeft uitgevoerd onder installateurs, blijkt 4% afgelopen jaar onderaannemer te zijn geweest van het noodlijdende bedrijf. Ondanks het feit dat de omzetafhankelijkheid relatief gering is voor bijna driekwart van de installatiebedrijven vrezen er ongeveer 100 voor hun voortbestaan.

Ongeveer tweederde gedupeerde onderaannemers installatiesector heeft vordering uitstaan bij Imtech

Jan-Paul Schop, directeur USP Marketing Consultancy, schatte het aantal onderaannemers dat rondom Imtech actief is, afgelopen week al op enkele honderden. Uit het onderzoek blijkt nu dat ongeveer 500 installatiebedrijven zijn getroffen doordat zij als onderaannemer optreden voor Imtech. Van de bedrijven die werken in opdracht van Imtech, geeft ongeveer tweederde aan dat zij op dit moment vorderingen hebben uitstaan. Onderaannemers lijken zoals het er nu uitziet achteraan te moeten sluiten wanneer het gaat om uitbetaling. De overheid, werknemers en banken krijgen voorrang.

Bijna 100 bedrijven vrezen voor voortbestaan

De afhankelijkheid van Imtech in termen van omzet lijkt voor onderaannemers in de installatiebranche op het eerste oog relatief gering. Ruim 80% van de onderaannemers die zaken doet met Imtech geeft aan dat de omzetafhankelijkheid beperkt blijft tot minder dan 10%. Toch geeft ��n op de zes onderaannemers, oftewel bijna 100 bedrijven, aan te vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf. Wanneer onderaannemers in de problemen komen, kan slechts een kwart van hen terugvallen op de verzekering. Driekwart van de bedrijven in de sector heeft zich niet verzekerd tegen een faillissement van een opdrachtgever.

Kwart gedupeerde onderaannemers overweegt schadeclaim

Met de onzekere situatie in het achterhoofd geeft een kwart van de getroffen installatiebedrijven aan een claim te overwegen. De vraag of een dergelijke claim van collectieve aard moet zijn wordt door de helft van de gedupeerden positief beantwoord.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

USP Marketing Consultancy, Business Unit Installatie & Energie Jan-Paul Schop, Directeur T: 06-557 863 42

Mark de Graaf, Project Manager T: 06-417 658 37 E: degraaf@usp-mc.nl

Technische verantwoording:Voor dit onderzoek zijn op 12 en 13 augustus 2015 in totaal 255 telefonische enqu�tes afgenomen onder E-installateurs en loodgietersbedrijven in Nederland.