Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Architecten erkennen duidelijk voordelen BIM

Architecten die bekend zijn met BIM, ongeacht of ze het gebruiken of niet, zien grote voordelen bij het gebruik van BIM. BIM stelt architecten in staat om nauwer samen te werken met belanghebbenden in hun projecten en het geeft hen de mogelijkheid om eenvoudig informatie uit te wisselen. Dit alles leidt tot een soepeler en sneller proces, minder ontwerpfouten en het zorgt ervoor dat de architecten de controle hebben over hun projecten. Dit zijn enkele van de succesfactoren van BIM die door de Europese architect wordt genoemd in het rapport European Architectural Barometer Q4 2017. In de European Architectural Barometer heeft USP Marketing Consultancy 1.600 architecten in acht Europese landen gevraagd naar hun BIM-gedrag.

BIM zal leiden tot een soepeler proces bij projecten

Een van de grootste voordelen die Europese architecten noemen, is de hoge uitwisselbaarheid van gegevens. Uiteraard is dit een van de principes van het modelleren van gebouwinformatie, maar het wordt ook erkend door architecten. In België, Frankrijk en Italië was dit het meest genoemde voordeel. Vooral in Frankrijk en in Italië is het misschien geen verrassing dat architecten het erg belangrijk vinden dat ze gemakkelijk informatie kunnen uitwisselen met andere belanghebbenden in het proces. Overheidsvoorschriften stimuleren BIM-penetratie in deze landen. De vraag naar BIM-gebruik in grote en complexe overheidsprojecten – vaak met veel verschillende betrokken stakeholders – verklaart de noodzaak van een gestructureerd proces.

In het Verenigd Koninkrijk heeft overheidsbemoeienis geleid tot een vroege goedkeuring van BIM door architecten. Zo loopt het Verenigd Koninkrijk al jaren voorop in bim-gebruik. Daarnaast is het voor architecten in het VK ook erg belangrijk om een manier te hebben om samen te werken met belanghebbenden in projecten.

Het mogelijk maken van de uitwisseling van informatie en een betere samenwerking in projecten zal uiteindelijk leiden tot een soepeler proces. In Nederland geven architecten aan dat het gebruik van BIM zal leiden tot minder faalkosten, wat in het verleden een groot probleem was bij grotere bouwprojecten. Duitse architecten gaven aan dat ze door BIM te gebruiken met strakke planningen kunnen werken, iets wat Poolse architecten en Spaanse architecten erkennen. In Spanje werd het verkrijgen van meer inzicht in het proces en de controle over het proces genoemd als het belangrijkste voordeel. Poolse architecten geven aan dat het gebruik van BIM zal leiden tot kortere doorlooptijden van hun projecten.

Het implementeren van BIM heeft nog enkele praktische beperkingen

Uiteraard zijn er voordelen aan het gebruik van BIM in projecten, maar toch werken veel architecten nog niet met BIM in hun projecten. Over het algemeen zijn dit zeer praktische beperkingen, maar toch leiden ze ertoe dat een meerderheid van de architecten geen BIM gebruikt. De belangrijkste redenen zijn:

  • BIM is te complex
  • Het kost meer tijd
  • Het vereist training
  • Het vereist een financiële investering

Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat BIM op grote schaal zal worden gebruikt in projecten in heel Europa. Beperkingen worden op dit moment vooral genoemd door architecten uit Italië, Polen, Duitsland en België, terwijl Nederlandse en Britse architecten – landen die voorop lopen in het gebruik van BIM – opvallend minder beperkingen noemen. Fabrikanten kunnen een rol spelen om het werken met BIM te vergemakkelijken. Dit kunnen ze doen door gedetailleerde informatie te verstrekken over producten en materialen die klaar zijn om direct in BIM-modellen te implementeren. De eerste architectenbureaus moeten echter de praktische beperkingen overwinnen die tijdrovend zijn en ze moeten hun weg vinden in het werken met BIM.

BIM-rapport:

Het rapport geeft meer belangrijke inzichten in het gebruik en de bekendheid met BIM in Europa, de manier van ontwerpen, de gebruikte CAD-software. Het rapport geeft ook inzicht in redenen waarom organisaties met BIM gaan werken of nog niet met BIM zijn begonnen en de mate waarin verschillende kanalen en methoden van BIM worden gebruikt