Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Architecten in Europa met een verschillende kijk op bedreigingen en mogelijkheden

Vrees om geen opdrachten binnen te halen is met name wijdverspreid onder de Spaanse, Italiaanse en Nederlandse architecten. De Britse architecten zien renovatie als de grootste mogelijkheid. Dit zijn enkele resultaten van het Q3 2011 rapport van de European Architectual Barometer, een onderzoek dat elke drie maanden onder 1.200 architecten in Europa wordt uitgevoerd. Architecten van 6 Europese landen hebben specifieke verwachtingen ten aanzien van bedreigingen en mogelijkheden voor dit jaar. De meningen zijn in grote mate beïnvloed door de consequenties van de economische crisis in al deze landen.

In Spanje, Italië en Nederland hebben de architecten vanwege de crisis geleden onder de vermindering van opdrachten.In dezelfde landen zijn de architecten nog steeds bevreesd dat de trend van minder opdrachten de komende maanden zal blijven doorzetten - Nederlandse (29%), Spaanse (54%) en Italiaanse (61%) architecten geven aan dat het tekort aan opdrachten als de grootste bedreiging wordt gezien. Tegelijkertijd hebben de architecten van deze landen ieder een eigen kijk op de toekomstige mogelijkheden. Spaanse architecten zien mogelijkheden in nieuwe sectoren, terwijl de Italiaanse architecten slechts verbeteringen verwachten indien de regering impulsen geeft aan de sector. Nederlandse architecten noemen veel “overige” mogelijkheden (46%), die nogal divers zijn.


Voor 42% van de Franse architecten stond de crisis gelijk aan uitgestelde opdrachten, maar in de toekomst worden op de markt prijzenoorlogen verwacht door bijna 30% van de Franse architecten. Hetzelfde aantal architecten ziet geen enkele mogelijkheid voor de komende maanden.

Voor tweederde van de Duitse architecten heeft de economische crisis geen consequenties gehad voor hun bedrijf. Dit verklaart in grote mate waarom 38% van de architecten geen enkele bedreiging ziet, en 28% ziet ook geen mogelijkheden voor dit jaar.

Vanwege de crisis lijden Britse architecten onder minder en kleinere opdrachten. Hierdoor blijven zij ook kleinere opdrachten als de grootste bedreiging zien voor de komende maanden (41%). De grootste mogelijkheden voor de Britse architecten moet worden gezocht in renovatieprojecten (51%).


Dit en meer blijkt uit de European Architectural Barometer, het driemaandelijks marktonderzoek van Arch-Vision onder 1.200 architecten in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Naast indicatoren voor toekomstige bouwvolumes wordt er elk kwartaal een actueel thema behandeld. Dit omdat architecten niet alleen een betrouwbare indicator zijn voor toekomstige bouwvolumes, maar ook sterk bepalend zijn voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.