Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Basis- en afwerkingsmaterialen die voor prefab-elementen worden gebruikt verschillen per land

Binnen landen zelf werden altijd verschillen gezien tussen de manieren waarop constructies werden gebouwd. Nu prefabricage een bouwmethode is die steeds populairder wordt, zou je verwachten dat er een tendens zal zijn naar meer gestandaardiseerde producten. Dit is, tot op zekere hoogte, het geval. Prefab-elementen worden echter in het algemeen lokaal geproduceerd, voornamelijk om logistieke redenen. Dit betekent ook dat deze lokale producenten van prefab-elementen hun eigen voorkeurswijze gebruiken om gebouwen te bouwen en dat zij hun eigen voorkeursmaterialen zullen gebruiken op prefab-elementen. Daarom variëren de gebruikte materialen ook per land, zowel voor de structuur van het element als voor de afwerking van de elementen. Het is duidelijk dat dit zeer interessant is voor fabrikanten van bouwmaterialen. Binnen het huidige gebruik van prefab elementen zien architecten duidelijke verschillen in de gebruikte materialen per land. Dit is een van de belangrijkste bevindingen over de huidige status van prefab in de bouw. In de European Architectural Barometer heeft USP Marketing Consultancy 1.400 architecten in acht Europese landen gevraagd naar hun verwachting met betrekking tot de ontwikkeling van prefab in de bouw.

Basismateriaal voor de structuur van prefab-elementen verschilt voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk

Over het geheel genomen is beton zeer dominant in alle bouwsegmenten, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk en in iets mindere mate Italië. In deze landen is er een tendens voor houten structuren in het segment van de eengezinswoningen. In het Verenigd Koninkrijk is lichtgewicht staal duidelijk populairder voor de structuur van prefab elementen in het hoogbouw segment. Dit geldt dan vooral voor meergezinswoningen van vijf verdiepingen of meer, kantoren, hotels, gezondheidszorg en studentenhuisvesting. In dit segment wordt lichtgewicht staal in veel projecten gebruikt wanneer er sprake is van prefab-elementen. Dit is een heel ander beeld bij het vergelijken van het Verenigd Koninkrijk met andere landen. Dit kan worden verklaard door het feit dat het Verenigd Koninkrijk vaak een meer geavanceerde manier van prefab toepast, zoals 2D-elementen en 3D-modules. De manier van werken met prefab in het Verenigd Koninkrijk is dus anders waardoor het soort prefab elementen ook vaak verschilt in vergelijking tot andere Europese landen.

In principe zijn in alle andere landen – maar vooral in Duitsland, Nederland, België, Polen en Frankrijk – prefab elementen meestal gestructureerd met prefab beton, ongeacht het bouwtype. Kleine verschillen zijn te zien per bouwtype, maar in de bovengenoemde landen is beton in het algemeen het dominante materiaal.

Sterke voorkeuren voor afwerkingsmaterialen per land

De afwerking van geprefabriceerde elementen voor verschillende delen van het gebouw wordt nog steeds niet vaak off-site uitgevoerd. Naar verwachting zal deze off-site afwerking de komende jaren echter een sterkte toename laten zien. De materialen die worden gebruikt voor de afwerking van de elementen verschillen sterk per land, maar niet voor elk bouwdeel.

Architecten zijn het het meest eens over het afwerkingsmateriaal voor binnenwanden. In alle landen is gips het belangrijkste gebruikte afwerkingsmateriaal wanneer elementen volledig off-site zijn afgewerkt. Ook voor gevelelementen is het duidelijk dat er meestal panelen worden gebruikt, behalve in Nederland en België. In Nederland zien architecten dat er vooral steenstrips worden gebruikt, terwijl in België prefab gevels meestal met gips worden afgewerkt. Voor bevloerings- en dakbedekkingselementen verschilt de voorkeur per land sterk, vooral als het gaat om binnen vloeren. Dit verschilt van Vinyl/ PVC in Nederland, Duitsland en Italië tot LVT in België en Frankrijk. In het Verenigd Koninkrijk bevatten afgewerkte vloeren elementen meestal hout, terwijl in Spanje het vaak keramische tegels zijn. In Polen is het meest gebruikte materiaal tapijttegel.