Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Bekend maakt bemind; interesse tiny house onder huurders verdubbeld

Ruim een jaar geleden vroegen wij huurders naar hun interesse in het concept tiny house. Een concept dat toen (en nog steeds) veel in het nieuws was als dé oplossing voor het (tijdelijke) woningtekort en de verduurzamingsopgave waar Nederland voor staat. Wij vroegen ons destijds af of dit concept gehypet werd of een blijvende oplossing op de woningmarkt zou kunnen worden. Inmiddels blijken steeds meer gemeenten open te staan voor deze nieuwe woonvorm en stellen grond beschikbaar. Corporaties zijn vaak bij deze initiatieven betrokken. Reden voor USP Marketing Consultancy om de huurder opnieuw te peilen naar de interesse in deze woonvorm.

Bijna 1 op de 5 huurders interesse in wonen in Tiny House

De ondervraagde (sociale) huurders zijn positief over het concept. Van de huurders staat 43% positief ten opzichte van het concept, een stijging van 10% vergeleken met ruim een jaar geleden. Of men er daadwerkelijk zelf ook in de toekomst zou willen wonen is een volgende vraag. Wat blijkt, de interesse is bijna verdubbeld, maar liefst 19%, bijna 1 op de 5 huurders zegt in een tiny house te willen gaan wonen na een eventuele verhuizing. Dit was ruim een jaar geleden 11%. Veel huurders die ruim een jaar geleden nog twijfelde of onbekend waren met het concept, zijn nu overstag gegaan. Daarnaast is er nog een grote groep huurders die zegt wellicht interesse te hebben (27%). Met name de afmetingen en de tijdelijkheid van het concept zijn elementen waardoor men twijfelt.

 

Verschillende doelgroepen, verschillende beweegredenen

Uit het onderzoek blijkt dat met name jongeren interesse hebben in een tiny house. Onder de 35 jaar is de interesse onder huurders maar liefst 25%. Maar ook bij andere doelgroepen is er zeker interesse. Zo is de interesse om in een tiny house te wonen onder oudere huurders (65+) die willen verhuizen ook nog steeds 18%. En onder woningeigenaren zou 10% in de toekomst in een tiny house willen wonen. Waar voor de ene doelgroep flexibiliteit en tijdelijkheid een voordeel zal zijn, is voor de andere groep het zelfvoorzienend zijn doorslaggevend. Ruimte lijkt hierbij ondergeschikt voor deze groep geïnteresseerden. Logischerwijs hebben dan ook gezinnen met kinderen de minste interesse om te wonen in een tiny house.

Tiny house populairder dan micro-appartement

Naast de interesse in tiny houses is in het onderzoek ook ingegaan op het concept micro-appartement. Een concept dat ook gekenmerkt is door een klein oppervlakte, maar wel gelegen is in een complex met meer mogelijkheden tot gedeelde faciliteiten en voorzieningen en gelegen in de stad. De interesse om te gaan wonen in een micro-appartement is met 9% onder huurders een stuk lager dan de interesse in een tiny house (19%). De gedeelde voorzieningen bieden blijkbaar voor deze groep geen meerwaarde ten opzichte van het zelfvoorzienend zijn van een tiny house. Het micro-appartement in de stad kan echter nog steeds wel op interesse rekenen van jongere huurders onder de 35 jaar. Van deze groep zegt 19% wel in een micro-appartement te willen wonen en nog eens 26% twijfelt. Voor senioren is zowel in de huur- als koopsector interesse in een micro-appartement in de stad. De interesse in een tiny house is echter bij alle groepen groter dan in een micro-appartement.


Interesse blijft hoog, gemeenten en corporaties aan zet

Zoals blijkt is de interesse om te wonen in een tiny house onder huurders nog steeds erg hoog. Steeds meer gemeenten zijn zich bewust van de kansen die dit concept biedt, alleen het blijkt vaak nog veel tijd te kosten voordat grond daadwerkelijk wordt vrijgegeven. Particulier is er interesse, echter de interesse onder huurders is zo hoog dat het logisch lijkt dat juist corporaties in deze ontwikkeling mee gaan. Corporaties kunnen hierdoor hun doelgroep tegemoet komen in het realiseren van flexibele zelfvoorzienende woonruimte.

De concepten zijn als volgt omschreven in het onderzoek:

Tiny house: Een flexibele woonruimte van maximaal 50 m² die geheel zelfvoorzienend is. De woning kan overal (tijdelijk) geplaatst worden. De woning is milieuvriendelijk gebouwd en heeft vaak zonnepanelen.

Micro-appartement: Een compact appartement in de stad, waarbij voorzieningen in het gebouw gedeeld worden bijvoorbeeld een kookstudio, wasserette, bergruimte, werkplekken etc