Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Beton domineert nog steeds prefabricage

Bij prefab, het gebruik van geprefabriceerde bouwelementen in de bouw, denkt men vaak aan beton. In het Q3 2019 rapport van de European Architectural Barometer onderzocht USP het gebruik van prefab en welke materialen hierbij worden toegepast.

Beton 

De resultaten van het Q3 2019 rapport van de European Architectural Barometer van USP laten zien dat beton het dominante materiaal is bij toepassing van geprefabriceerde bouwelementen voor gevels, vloeren, platte daken en badkamers.

Het probleem is dat, gezien de trends van duurzaamheid en circulariteit in de bouw, beton een nogal negatief beeld heeft gekregen. Niet alleen veroorzaakt de productie van beton veel CO2-uitstoot, ook het proces dat nodig is om oud beton te hergebruiken voor het bereiken van circulariteit veroorzaakt veel uitstoot, wat leidt tot een niet duurzaam imago van beton.

Hout 

Hout daarentegen wordt in termen van uitstoot als een duurzamer materiaal beschouwd, omdat er veel CO2 uit de lucht wordt gehaald tijdens de groei van een boom. Hout blijkt het dominante materiaal voor geprefabriceerde elementen die worden toegepast voor dakkapellen en hellende daken, op basis van resultaten uit 1600 interviews met architecten uit acht Europese landen. 

Conclusie 

Hoewel beton momenteel het dominante materiaal is, is het moeilijk te voorspellen of een grotere vraag naar duurzaamheid het gebruik van geprefabriceerde bouwelementen in de toekomst zal belemmeren, of zal leiden tot meer duurzame materialen die de prefabmarkt zullen overnemen. Beton wordt voortdurend ontwikkeld en er bestaat een grote kans dat beton in de toekomst duurzamer zal zijn, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van technologieën voor beton in gevels om ook CO2 uit de lucht te absorberen. Voor meer gedetailleerde informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar het Q3 2019 rapport van de European Architectural Barometer.