Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Bouwsector houdt zijn adem in nu het coronavirus Europa treft

Rotterdam, 18 maart 2020 – De economie staat momenteel onder druk door het coronavirus dat zich over heel Europa verspreidt. Dit zal ongetwijfeld ook de bouwsector in de Europese landen raken. In de afgelopen kwartalen is er in de acht grootste Europese markten een afvlakking van de groei cijfers te zien op basis van de data verzameld in de European Architectural Barometer. We bevinden ons momenteel in de beginnende fase van het coronavirus in Europa, en in veel landen lijken bouwprojecten vooralsnog door te gaan. Het is belangrijk om de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden om de uitdagingen voor de bouwsector te kunnen overzien.

Groot deel van de architecten verwachten een dalende omzet in de komende 12 maanden

De resultaten van de European Architectural Barometer zijn gebaseerd op enquêtes met architecten die tot vrijdag 13 maart werden uitgevoerd. Tot die tijd zagen we al een substantieel aantal architecten die een dalende omzet verwachten in de komende 12 maanden. Vooral in Italië en Polen verwachten architecten stevig geraakt te worden. Italië is uiteraard één van de landen die al in een eerder stadium geraakt werd door het virus en die de overheidsmaatregelen al voor langere tijd merken. Architecten in andere landen beginnen zich ook steeds meer zorgen te maken. Begin volgende week zullen deze cijfers opnieuw worden geüpdatet.

Substantieel verlies in omzet verwacht in de meeste landen in de komende 12 maanden

In alle landen, behalve België, Frankrijk en Duitsland, verwachten architectenbureaus (zowel diegenen die een negatieve invloed op hun omzet verwachten, als zij die geen negatieve invloed verwachten) een gemiddelde omzetverlies van minimaal 10%. Dit kan een significante impact hebben op de uitvoering van bouwprojecten in de komende jaren. Een daling in de omzet van architecten kan over een jaar resulteren in een daling van de bouwactiviteiten. Ook deze cijfers zullen aan het begin van de volgende week worden geüpdatet om te zien wat er in de verwachtingen van architecten is veranderd.

Huidige situatie; orderportefeuilles nemen af, maar nog geen teken van grootschalige uitstel of annuleringen in projecten

Architecten ervaren momenteel al een daling in hun orderportefeuilles. Op Europees niveau merkt meer dan een kwart van alle architecten een daling. Ongeveer 15% geeft aan dat hun orderportefeuilles al met meer dan 5% zijn afgenomen ten opzichte van het vorige kwartaal, dat is een sterke stijging in vergelijking met de situatie in Q4 2019.

Tot zover lijkt het erop dat veel bouwprojecten door zullen gaan. Het aantal architecten dat directe annuleringen of uitstel van hun projecten ervaart bleef redelijk stabiel tot en met vrijdag 13 maart. In onze update volgende week zullen de laatste cijfers gedeeld worden, en deze cijfers worden uitgesplitst per land.