Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Britse installateur vaker ingehuurd om producten te installeren gekocht door eindgebruikers

Internet en e-commerce zijn een grote drijfveer voor veranderingen in de manier waarop het bedrijfsleven werkt. Professionals uit verschillende sectoren van de bouwsector beweren dat eindgebruikers steeds beter geïnformeerd worden over producten en mogelijkheden in de markt. Ze aarzelen ook niet om zelf producten te kopen en een installateur in te huren om de installatie van de producten te doen. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de bedrijfsmodellen van de installateurs en hun manier van geld verdienen. Als onderdeel van de European Mechanical Installation Monitor hebben we ons in Q3 2020 gericht op de beslissingsmacht van W-installateurs in Europa.

Bijna 60% van de installateurs in het Verenigd Koninkrijk krijgt te maken met verzoeken om producten te installeren die gekocht zijn door eindverbruikers

In het Verenigd Koninkrijk blijkt het heel gangbaar te zijn dat installateurs worden benaderd voor de installatie van een product dat gekocht is door de eindverbruiker. Niet alleen het aandeel installateurs dat dergelijke verzoeken krijgt is het hoogst van alle landen (57%), maar ook het aandeel van projecten waarin dit gebeurt is het hoogst (20%). Dit komt vaker voor bij de kleinere installatiebedrijven in het Verenigd Koninkrijk (tot en met 4 werknemers). 26% van de projecten waar zij aan werken zijn voor huiseigenaren die al de productkeuze hebben gemaakt en het product hebben gekocht.

Het laagste aandeel van installateurs die worden ingehuurd voor Doe-Het-Zelf klussen kan worden gevonden in Duitsland (38%) en dergelijke projecten vertegenwoordigen gemiddeld ongeveer 10% van hun opdrachten. 

Britse installateur vaker ingehuurd om producten te installeren gekocht door eindgebruikers

European Mechanical Installation Monitor Q3 2020 - USP Marketing Consultancy

In bijna alle landen wordt sanitair het meest gekocht door de eindverbruikers

Het gemeenschappelijke beeld in bijna alle landen is dat de producten die de eindgebruikers zelf kopen, vooral gerelateerd zijn aan sanitair. Voor deze producten speelt esthetiek een grotere rol en ze zijn ook veel gemakkelijker te kiezen, omdat ze minder technisch zijn dan bijvoorbeeld verwarmings- en koelapparatuur.

Het is echter interessant om te zien dat ketels, radiatoren en airconditioning, en in sommige landen leidingen, pompen voor afvalwater en slimme thermostaten, ook behoren tot de productcategorieën gekocht door de eindverbruikers. 

Britse installateur vaker ingehuurd om producten te installeren gekocht door eindgebruikers
European Mechanical Installation Monitor Q3 2020 - USP Marketing Consultancy

In sommige landen zien installateurs duidelijk een toename van de beslissingsmacht van eindgebruikers

Dit is het geval in Nederland, Frankrijk en Duitsland. In deze landen zagen meer installateurs dat eindgebruikers de laatste jaren meer betrokken zijn bij de besluitvorming rond W-installatieproducten en -merken.

Daarnaast hebben de eindgebruikers ook meer macht bij het onderhandelen over de productprijzen met de installateurs, wat vooral te wijten is aan de toenemende transparantie van de prijzen op het internet. Voor de Nederlandse en Belgische installateurs is dit een veel voorkomende praktijk – 70% van hen ervaart dat en het komt voor in meer dan een derde van hun projecten.

Conclusie

Ons onderzoek toont aan dat eindgebruikers macht aan het winnen zijn in het beslissingsproces en installateurs worden gedwongen om transparanter te zijn over hun prijzen. Verder zien we consumenten zelf installatieproducten kopen en de installateurs alleen inhuren voor de installatie ervan. Voor sanitair is dit niet iets nieuws is, aangezien deze producten een zeer sterke esthetische waarde hebben. Een belangrijke vraag is echter of dit ook vaker zal worden gedaan voor andere installatieproducten, zoals bijvoorbeeld ketels. Installateurs maken meestal een goede marge op deze producten, maar als gevolg van het aanbod van deze producten online, hebben consumenten nu zelf de mogelijkheid om de prijzen te controleren en deze producten eventueel zelfs zelf kopen.

Maar zal dit een gangbare praktijk worden? Waarschijnlijk niet, en de belangrijkste reden daarvoor is de enorme werkdruk van de installateurs en de ernstige krapte op de arbeidsmarkt in de installatiesector in Noord-Europa. Dit betekent dat installateurs kieskeurig kunnen zijn over welke opdrachten ze willen uitvoeren. Als eindgebruikers hun eigen ketels kopen, kunnen installateurs de klus gewoon weigeren. Dat gezegd hebbende, denken wij dat de transparantie van de prijzen gevolgen zal hebben voor de marges op de installatieproducten; een installateur zal vaker moeten accepteren om te verkopen met lagere marges. Dit kan worden gecompenseerd door meer in rekening te brengen voor de installatie van de producten.