Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Consumenten vinden online oriëntatie ook belangrijk voor doe-het-zelfproducten die offline worden gekocht

In eerdere artikelen hebben we gezien dat het aandeel doe-het-zelfproducten dat online is gekocht door de pandemie is gestegen. Ondanks die stijging wordt het leeuwendeel van de klusproducten nog steeds offline gekocht, al verschillen die percentages wel sterk per productgroep. Sommige producten, bijvoorbeeld een decoupeerzaag, zijn nu eenmaal wat makkelijker om online te kopen dan andere, ingewikkelder producten, zoals bijvoorbeeld een dakraam.

Maar zelfs bij producten die meestal offline worden gekocht start de weg naar die aankoop, de customer journey, steeds vaker online. Uit de resultaten van het Q2 2021 rapport van de European Home Improvement Monitor van USP Marketing Consultancy blijkt zelfs dat consumenten online oriëntatie nuttig vinden voor elk van de acht onderzochte product categorieën.

In elke productcategorie wordt online oriëntatie nuttig gevonden


Bovenstaande grafiek laat zien dat in elke productcategorie een flinke meerderheid van Europese consumenten online oriëntatie nuttig vinden. Die meerderheid is niet in elke categorie even groot, maar de verschillen zijn zeker niet spectaculair te noemen. Bovenaan staat elektrisch gereedschap, waarvoor 85% van de consumenten online oriëntatie nuttig of zelfs erg nuttig vinden. Onderaan staan de dakramen, waarvoor toch maar liefst 69% van de consumenten online oriëntatie nuttig vinden, ondanks het feit dat dakramen voornamelijk offline worden gekocht.

Voor fabrikanten van producten die bijna altijd via offline kanalen worden gekocht is het misschien verleidelijk om hun strategieën vooral te richten op de offline wereld en te zorgen dat hun merken het daar goed doen. Het bovenstaande laat echter zien dat consumenten online oriëntatie voor producten uit alle productcategorieën nuttig vinden.

Online zichtbaarheid is belangrijk ongeacht product categorie

Online oriëntatie is zo normaal geworden dat consumenten het nuttig vinden in elke productcategorie die ze online onderzoeken. Ook wanneer het producten betreft die vooral via offline kanalen worden gekocht kunnen online informatiekanalen dus zeer lucratief zijn. Door al vroeg in de customer journey online zichtbaar te zijn en online contact te maken met potentiële klanten wordt de kans dat die consumenten jouw producten van jouw merk kopen vele malen groter.

Of het nu gaat om een dakraam of een decoupeerzaag, het is dus zeker de moeite om te investeren in zichtbaarheid op online informatiekanalen. Online informatiekanalen is echter een containerbegrip. Om slim te investeren in marketing via de juiste kanalen is het zaak om te weten welke kanalen consumenten het meest gebruiken voor een bepaalde productgroep. Die voorkeuren kunnen niet alleen sterk verschillen per productcategorie, maar ook per leeftijdsgroep en nationaliteit.

Voor een gedetailleerd overzicht van online oriëntatiegedrag van consumenten van doe-het-zelfproducten in 11 Europese landen verwijzen we naar het Q2 2021 rapport van de European Home Improvement Monitor van USP Marketing Consultancy. Naast het thema ‘impact van online oriëntatie’ ligt de focus op verkoopkanalen in de DHZ-industrie, en is er de kwartaalupdate gebaseerd op het klusgedrag en de uitgaven van 6,800 Europese consumenten.