Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De invloed van aannemers in het besluitvormingsproces varieert op basis van het type contract

Bij het nadenken over bouwmaterialen en product- en merkspecificaties richten we ons over het algemeen op architecten en/of ingenieurs. Het is niet gebruikelijk dat architecten en ingenieurs voor een hoofdaannemer werken. Het toenemende aantal design-build-contracten en projectontwikkelaars, het type aannemer dat wordt aangesteld om de volledige projectcyclus te ontwikkelen en uit te voeren, maakt echter een meer geïntegreerde waardeketen mogelijk. Dat blijkt uit het H2 2020 rapport van de European Contractor Monitor van USP Marketing Consultancy.

Projectontwikkelaars werken meer met design-build-contracten

Aannemers zien zichzelf als meest invloedrijk in product- en merkkeuze. Over het algemeen heeft meer dan 50% van de aannemers inspraak in het ontwerpproces en meer dan 80% kan product- of merkspecificaties beïnvloeden. Het toenemende aantal projectontwikkelaars maakt een meer geïntegreerde waardeketen mogelijk, waardoor de aannemer nog meer macht krijgt in het besluitvormingsproces.

Projectontwikkelaars organiseren eerder verschillende diensten van een project binnen hun organisatie (bijvoorbeeld architectuur, engineering) en werken met design-build-contracten in plaats van met traditionele contracten. Als gevolg daarvan hebben projectontwikkelaars meer invloed, vooral in het ontwerpproces, maar ook in materiaal- en merkkeuze, dan niet-projectontwikkelaars.

De invloed van aannemers in het besluitvormingsproces varieert op basis van het type contract
Contractor Monitor H2 2020 - USP Marketing Consultancy


Ze zijn ook meer bevoegd

Zoals te zien is in de onderstaande afbeelding, hebben projectontwikkelaars inderdaad meer invloed op de uiteindelijke besluitvorming dan niet-projectontwikkelaars. Ze hebben namelijk meer invloed op alle onderdelen van het proces, maar meestal zijn het eindbeslissers in merk- en productkeuze. Niet-projectontwikkelaars zijn in deze fasen vaker medebeslisser.

De invloed van aannemers in het besluitvormingsproces varieert op basis van het type contract
Contractor Monitor H2 2020 - USP Marketing Consultancy


De DMU kennen is de sleutel tot succes

Algemene trends, zoals een meer geïntegreerde waardeketenstructuur en toenemende aantallen design-build-contracten, zorgen ervoor dat de DMU van de bouwsector evolueert. Om de effectiviteit van marketingstrategieën te optimaliseren, moeten fabrikanten op de hoogte blijven van de invloed van deze trends om er zeker van te zijn dat ze zich op de juiste mensen richten.

Voor meer informatie over trends die de DMU beïnvloeden, verwijzen we je naar het H2 2020 rapport van USP Marketing Consultancy’s European Contractor Monitor.