Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De opkomst van pure online shops in een conservatieve installatiemarkt

De trend naar online aankopen die bij de algemene consument wordt waargenomen, is niet erg zichtbaar bij B2B-aankopen in de bouw- en installatiesector. In feite blijft het aankoopgedrag van bouwprofessionals vrij traditioneel.

Distributiemodel

Uit de resultaten van de European Mechanical Installation Monitor Q3 2019 blijkt dat het drietraps distributiemodel, van fabrikant tot groothandelaar tot professionele klant, dominant blijft in deze vrij conservatieve markt, zoals dat al decennia lang het geval is. De rol van de groothandelaar blijft dus vooralsnog solide.

Traditioneel systeem

Hoe dominant het ook lijkt, andere kanalen waar installateurs hun producten kunnen kopen, zoals directe aankoop bij fabrikanten en pure online kanalen, verhogen de druk op dit traditionele systeem. Een goed voorbeeld is de opkomst van de inkoop bij pure online winkels, wat blijkt uit de resultaten van interviews met 900 installateurs uit zes landen.


Pure online aankoopkanalen

Wat betreft het gebruik van pure online aankoopkanalen zijn er grote verschillen tussen de landen. In Frankrijk en Polen gebruiken de installateurs de pure online kanalen het minst. In België en Duitsland geeft 15% van de installateurs aan bij pure onlinewinkels te kopen. In Nederland geeft ongeveer een kwart van de installateurs aan hetzelfde te doen.

Het Verenigd Koninkrijk loopt voorop met 34% van de installateurs die pure online kanalen gebruiken om in 2019 installatieproducten aan te schaffen. Vergeleken met 2017 is het aantal Britse installateurs dat gebruik maakt van pure online aankoopkanalen met 20% gegroeid, wat aangeeft dat de pure online winkels in sommige landen inderdaad toenemen. In Frankrijk daarentegen, waar slechts 6% van de installateurs in 2019 gebruik maakt van pure onlinekanalen, is de afgelopen twee jaar geen ontwikkeling in het gebruik te zien geweest, pure online winkels zitten duidelijk niet overal in de lift.

Budget

Bovenstaande percentages geven een beeld van het gebruik van pure online kanalen, maar vertellen niet het volledige verhaal. Daarvoor moet ook rekening worden gehouden met de hoeveelheid geld die via die kanalen wordt uitgegeven. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, waar ongeveer een derde van de installateurs pure online kanalen gebruikt, wordt slechts 5% van het totale budget dat door alle Britse installateurs wordt uitgegeven via de pure online kanalen uitgegeven. Bijna een kwart van de Nederlandse installateurs geeft aan dat zij gebruik maken van pure online winkels, slechts 3% van het budget wordt daar besteed.

Duitsland en de UK

Zoals gezegd gebruikt slechts 15% van de Duitse installateurs pure online kanalen, maar 3% van het totale budget van alle Duitsers wordt via die kanalen besteed, wat aangeeft dat de positie van pure online winkels misschien niet zo sterk lijkt in termen van gebruik, maar wel zo solide is als in Nederland in termen van aandeel in de portemonnee. Als we kijken naar de groeicijfers van het aandeel van de portemonnee, dan zien we dat het budget dat in de pure online winkels wordt uitgegeven sinds 2017 zowel in Duitsland als in het Verenigd Koninkrijk met 2% is gestegen. 

Conclusie 

Rekening houdend met zowel het gebruik als het aandeel van de portemonnee blijkt uit bovenstaande cijfers dat de installatiemarkt weliswaar een conservatieve markt is, maar dat het aankoopgedrag verandert. Traditionele kanalen staan steeds meer onder druk van pure online spelers zoals Amazon of Ebay, of gespecialiseerde pure online winkels, zoals vooral te zien is in het geval van de UK en Duitsland, waar de groeicijfers van pure online kanalen het sterkst zijn, zowel wat betreft het gebruik als het aandeel van de portemonnee. Voor meer gedetailleerde informatie over dit onderwerp verwijzen wij u naar de European Mechanical Installation Monitor Q3 2019.