Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De smart data bewonersscan

De wereld verandert. Data wordt ook in de woningbouwsector steeds belangrijker en al deze informatie biedt bovendien steeds meer mogelijkheden om er smart data van te maken: data die inzicht geeft om de beste beslissingen te kunnen nemen. Om tot smart data te komen gaat het er om big data te combineren met de input van bewoners/huurders. Zo kun je harde feiten combineren met de beleving van bewoners om tot maximaal woonplezier te komen. Vanuit deze overtuiging hebben Springco en USP Marketing Consultancy besloten om samen te gaan werken aan de smart data bewonersscan.

De bewonersscan is al vanaf 1999 het meest uitgebreide klanttevredenheidonderzoek voor corporaties, gemeentes en andere eigenaren van woningen. In de bewonersscan staat de woonbeleving van de klant centraal. Hierbij wordt ingezoomd op de woning, de woonomgeving, de veiligheid en overlast. Ook aspecten zoals het thuis voelen in de wijk en plezierig wonen komen aan bod. De bewonersscan meet de tevredenheid, maar ook de wensen en verwachtingen voor de toekomst.

Smart data

Behalve de tevredenheid van bewoners/huurders is er veel ‘big data’ voorhanden vanuit de eigen organisatie en openbare bronnen zoals het CBS, het WOON-onderzoek, gemeentelijk onderzoek en het Kadaster. Daarnaast zijn er leefstijl-databases zoals DiscVision. Deze informatie wordt nog onvoldoende gebruikt voor het nemen van beslissingen in het assetmanagement en het management van de leefbaarheid van wijken en complexen. Dat is een gemiste kans en daarom werken Springco en USP Marketing Consultancy samen aan een oplossing waarbij deze data gebruikt wordt voor het bieden van bruikbare inzichten en voorspellingen zodat uw data ‘smart data’ wordt.

Van data naar inzicht

De basis van de smart data bewonersscan is het verzamelen en structureren van informatie/data over de bewoner en de context van waar de bewoner zich begeeft (woning, woonomgeving, veiligheid etc.). Deze informatie wordt verzameld via een vragenlijst maar ook door het ordenen van bestaande bronnen binnen en buiten de eigen organisatie.

Van inzicht naar voorspelling

Met deze data en inzichten kan er met smart data-analyse en modellen gewerkt worden aan voorspellingen. Deze voorspellingen moeten een bijdrage leveren aan het beantwoorden van beleidsvragen door inzicht te geven in wat er gebeurd wanneer bepaalde aanpassingen in het beleid geïmplementeerd worden.

Van voorspelling naar voorschrift

Wanneer de voorspelmodellen zijn getest en getoetst kunnen ze gebruikt worden voor interactieve analyse en praktische oplossingen in de praktijk. Met behulp van verschillende rapportagevormen en advies worden de inzichten gedeeld en samen met de klant geïmplementeerd.

Heeft u een case of een beleidsvraag waarbij u inzichten vanuit klanten wilt combineren met smart data analyse? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Wilt u meer weten? Vraag dan onze brochure aan.