Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De toenemende sturende rol van architecten en bouwkundigen in BIM

Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy (Q4, 2017) blijkt dat vrijwel iedere architect in Nederland bekend is met BIM en dat BIM in 63% van hun projecten gebruikt wordt. BIM is dus niet meer weg te denken uit de bouw en het is belangrijk voor architecten om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Zodoende staat in het speciale R&D concept op BouwBeurs, maandag 4 februari, BIM centraal binnen het thema ‘industrialisatie en digitalisering’.

Vraag naar BIM ontstaat in de hele bouwketen

De voordelen van BIM zijn duidelijk: BIM draagt bij aan foutloze ontwerpen en biedt een beter overzicht over het gehele bouwproces. BIM heeft echter nog veel meer veranderd dan alleen het ontwerpproces; BIM heeft de manier veranderd waarop de architect samenwerkt met andere partijen uit de bouwsector. De meest voorkomende reden voor architecten om BIM te gaan gebruiken is de vraag vanuit andere partijen in de bouwketen. Daarnaast geeft een kwart van de architecten aan te zijn begonnen met BIM om hun interne processen te optimaliseren. Het gebruik van BIM kan dus zowel extern beïnvloed worden (marktvraag), als intern (procesoptimalisatie).

Toekomst van BIM

70% van de architecten denkt dat er in de toekomst meer directe online retail relaties zullen zijn met fabrikanten die gebruik maken van BIM. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kostencalculaties, ontwerp en logistieke overwegingen, maar ook op een breder niveau voor de rol van de handel en verwerkende partijen. De almaar groeiende vraag naar BIM in de bouw betekent dat architecten moeten innoveren om bij te blijven. Nog niet elke architect is klaar voor deze verandering: ongeveer een kwart van de architecten ondervraagd voor ArchVision zegt niet van plan te zijn om met BIM te beginnen en 1 op 5 tekent nog op papier.

BouwBeurs 2019

BouwBeurs (4 tot en met 8 februari in de Jaarbeurs, Utrecht) staat op maandag 4 februari in het teken van BIM. Op deze dag kunnen architecten nieuwe kennis opdoen en ervaringen delen over bits en bricks, over het managen van processen en nieuwe BIM-ontwikkelingen in het R&D concept in hal 9.