Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Duitse en Nederlandse e-installateurs werken het meest met slimme producten en domotica in Europa

Slimme huizen en gebouwen zijn al jaren een hype, maar dit deel van de industrie moet nog écht van de grond komen. In de afgelopen jaren hebben we sterkere ontwikkelingen en vraag naar slimme en verbonden oplossingen gezien. Maar in hoeverre installeren elektrotechnisch installateurs nu eigenlijk smart & connected producten? In de European Electrical Installation Monitor zien we dat de Duitse elektrotechniek het meest werkt met slimme producten en domotica, Franse elektrische installateurs werken het minst met deze producten. Dat is een van de uitkomsten van het Q4-rapport van de European Electrical Installation Monitor, met als thema 'Smart Buildings & Connectivity'. In dit driemaandelijkse multi-client onderzoek heeft USP Marketing Consultancy 1.200 elektrotechnische installateurs in zeven landen (het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Polen, België, Nederland en Spanje) geïnterviewd over hun huidige gedrag met betrekking tot 'Smart Buildings & connectivity'.

Duitsland en Nederland zijn de belangrijkste landen in Europa

75% of meer van de Duitse en Nederlandse e-installateurs werkt met slimme producten en domotica. Er zijn een aantal belangrijke redenen voor installateurs om deze producten te installeren. Het toekomstperspectief van slimme gebouwen, het gemak voor de eindconsument om slimme producten en domotica te begrijpen en de grote vraag van de eindgebruiker zijn de belangrijkste redenen. Duitse elektrotechnische installateurs werken al langere tijd met slimme producten en domotica. Dit is een van de redenen waarom dit meer geïntegreerd is in de elektrische installatiemarkt van Duitsland vergeleken met andere landen.

Polen, het Verenigd Koninkrijk en België nemen positie in op het midden

Tussen de 60 en 70% van de elektrotechnische installateurs in Polen, het Verenigd Koninkrijk en België werkt met slimme producten en domotica. Ook in deze landen is er een grote vraag van de eindgebruiker. Dit is in de meeste landen de belangrijkste reden waarom elektrotechnische installateurs werken met slimme producten en domotica. In deze landen is het duidelijk dat het toekomstperspectief en het duidelijke voordeel voor de eindgebruiker ook worden genoemd als belangrijke redenen voor het werken met slimme producten en domotica.

Spanje en Frankrijk minst actief met het installeren van slimme producten en domotica

Ongeveer 57% van de elektrotechnische installateurs in Spanje en Frankrijk werkt met slimme producten en domotica. Dit zijn de laagste percentages van alle Europese landen betrokken in het onderzoek. Er is nog steeds een grote vraag van de eindgebruiker om slimme producten en domotica te installeren in Spanje en Frankrijk, maar dit is nog niet echt ontwikkeld in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland.

Conclusie

Slimme gebouwen en connectiviteit is een groeiende markt en een van de belangrijkste trends voor de toekomst. In Duitsland werkt al 83% van de elektrotechnische installateurs met slimme producten en domotica. Ook in andere landen werkt meer dan 60% van de e-installateurs met deze producten, met uitzondering van Spanje en Frankrijk waar dit aandeel iets lager ligt. Over het geheel genomen kan worden gezegd dat slimme producten en domotica van de grond zijn gekomen en dat deze ontwikkeling zich alleen maar verder zal zetten.

Over de European Electrical Installation Monitor

De European Electrical Installation Monitor is een onderzoek van USP Marketing Consultancy, dat is gebaseerd op 4.800 succesvolle interviews met elektrotechnische installateurs in zeven Europese landen per jaar. Elk kwartaal verschijnt er een rapport over een specifiek onderwerp zoals aankoopkanalen, mediaoriëntatie, liefdesmerken en nog veel meer. Het rapport geeft ook een belangrijk inzicht in de economische ontwikkelingen binnen de elektromarkt, op basis van het orderboek van elektrotechnisch installateurs