Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Duitse en Poolse installatiebedrijven worden belemmerd in hun groei door personeelstekort

2018 was een geweldig jaar voor de bouw- en installatiesector, met hoge groeicijfers. Na een paar jaar van hoge groei leidt de toenemende werkoverbelasting tot een toename van het aantal vacatures. Meer dan 40% van de Poolse en Duitse installatiebedrijven heeft ten minste één vacature voor installatie gerelateerde functies. Dit zijn enkele van de resultaten van het Q3- en Q4 2018-rapport van de Europese Mechanische Installatiemonitor met als thema 'Direct bestellen bij de fabrikant'. Dit rapport is gebaseerd op 900 succesvolle interviews met HVAC installateurs en loodgieters in zes Europese landen.

De zware werkdruk bracht het onderwerp van de personeelstekorten

2018 was een topjaar voor de bouwsector en daarmee ook voor de HVAC en loodgietersbedrijven. Vooral in sommige landen, zoals Nederland, Polen en Duitsland, kenden veel installateurs in 2018 een groeiende orderportefeuille en omzet. Terwijl de bedrijven zich in tijden van crisis afvragen hoe ze hun werknemers bezig kunnen houden, was in drukke tijden zoals vorig jaar de vraag hoe om te gaan met het grote aantal projecten. Het personeelstekort en de algemene moeilijkheden voor de bouwsector om goed gekwalificeerde werknemers te vinden, werden weer relevant.

In Q3 had bijna 40% van de Europese installatiebedrijven ten minste één open vacature voor installatie gerelateerde positie

In het derde kwartaal van 2018 hadden installatiebedrijven in België de meeste installatie gerelateerde vacatures openstaan. Vooral in Wallonië, waar de meeste installatiebedrijven aangaven 1 of 2 vacatures te hebben. De piek die België zag was kort, want in Q4 2018 lijkt de situatie daar gestabiliseerd te zijn.

In Q3 2018 waren Polen en Duitsland de andere twee landen met een groot aantal installatiebedrijven die op zoek waren naar werknemers. De situatie in die landen bleef in het vierde kwartaal van 2018 vergelijkbaar. In Duitsland is het gemiddelde aantal functies in de laatste maanden van 2018 zelfs toegenomen.

In alle landen geldt; hoe groter de installatiebedrijven zijn, hoe meer vacatures ze hadden (op Europees niveau hadden de bedrijven met meer dan 20 werknemers gemiddeld 3,0 vacatures).

Voor 33% van de Europese installatiebedrijven wordt het personeelstekort gezien als een belemmering voor de groei van

In het vierde kwartaal van 2018 waren Duitsland (47%) en Polen (44%) de belangrijkste landen waar installatiebedrijven verklaarden dat het personeelstekort een belemmering vormt voor hun groei. Het aantal projecten en de hoeveelheid werk was veel hoger dan wat de bedrijven konden verwerken. In Q3 2018 leek dit ook het geval te zijn voor de installateurs in Nederland en België, maar in Q4 2018 is de situatie in deze twee landen verbeterd.

Over de Europese monitor voor mechanische installatie

De European Mechanical Installation Monitor is een driemaandelijkse studie van USP Marketing Consultancy, die is gebaseerd op 150 succesvolle interviews met HVAC installateurs per land. Zes Europese landen zijn in de studie opgenomen. Elk kwartaal verschijnt er een rapport over een specifiek onderwerp als BIM, inkoopkanalen, mediaoriëntatie, liefdesmerken en nog veel meer. Het rapport geeft ook belangrijke inzichten over de economische ontwikkelingen binnen de HVAC-markt, gebaseerd op de omzet en orderlijst van HVAC installateurs.

Over USP Marketing Consultancy

USP Marketing Consultancy is een toonaangevend internationaal marktonderzoeksbureau dat al meer dan 25 jaar gespecialiseerd is in de bouw-, installatie- en doe-het-zelfsector. USP Marketing Consultancy werkt voor internationaal gerenommeerde bedrijven, zoals Bosch, Grundfos, Philips, Grohe, Forbo, Vaillant, Wavin, etc.). Onze klanten hebben vaak pan-Europese vragen over hun naamsbekendheid, customer journeys, marktkansen, e-commerce trends en andere onderzoek behoeften.