Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Duurzaamheid blijft een actueel thema, maar bereidheid om te investeren blijft ook laag

Duurzaamheid staat al jaren hoog op de agenda van veel bedrijven in de bouwsector. En dat is ook logisch. De bouw is één van de industrieën die het afval produceren en aanzienlijke bijdrage leveren aan het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Alle reden dus voor partijen in de bouw om manieren te vinden hoe dit terug gedrongen kan worden. Door de jaren heen is duurzaamheid ook steeds belangrijker geworden, en meer verweven in bijvoorbeeld het keuzeproces voor te gebruiken materialen. En ondanks dat er steeds meer vraag komt naar duurzame oplossingen, blijft de bereidheid om hierin te investeren achter. Dit is één van de bevindingen uit het European Architectural Barometer Q4 rapport met als thema duurzaamheid en circulariteit. Het onderzoek is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder architectenbureaus in 8 Europese landen.

Sustainability remains a topical theme, but willingness to invest remains low
European Architectural Barometer Q4 2020 – USP Marketing Consultancy


Duurzaamheid speelt het vaakst een rol in projecten van Britse en Nederlandse architecten

Er is een grote diversiteit te zien in de mate waarin duurzaamheid een rol speelt in de projecten van Europese architecten. Wel is in bijna alle landen behalve Polen, een meerderheid van de architecten betrokken in projecten waarbij duurzaamheid één van de aspecten is die een rol speelt in het design. Opvallend is tevens dat ongeveer een derde van de Poolse architecten ook in 2020 nog steeds aangaven niet goed op de hoogte te zijn van het concept duurzaamheid. Hiermee lopen Poolse architecten achter ten opzichte van de overige landen. Nederland en Groot-Brittannië steken er daarentegen bovenuit. In beide landen is meer dan driekwart van de architecten betrokken bij projecten waar duurzaamheid een rol speelt, dat is fors meer dan in de overige zes landen.

Ondanks de rol van duurzaamheid in projecten, investeert lang niet iedere opdrachtgever hierin

In veel Europese landen is goed terug te zien dat in veel projecten rekening gehouden wordt met duurzame oplossingen. In veel gevallen zullen architecten echter oplossingen moeten aandragen die in aanschaf niet duurder zijn dan overige minder duurzame oplossingen. De bereidheid om in duurzaamheid te investeren  in projecten is onder opdrachtgevers nog altijd laag. Hier lijkt nog geen sterke ontwikkeling in terug te zien. In alle Europese landen ervaren architecten een vraag naar duurzame oplossingen vanuit de opdracht gevende partijen, gemiddeld is slechts één op de vijf ook daadwerkelijk geïnteresseerd om hierin te investeren. De investeringsbereidheid is relatief hoog in Nederland, Groot Brittannië en België. Dat verklaart wellicht ook waarom in deze eerstgenoemde landen ook het aandeel architecten het hoogst is die daadwerkelijk betrokken zijn bij projecten waarin duurzaamheid een rol speelt.

Voor meer gedetailleerde informatie op land niveau verwijzen wij u door naar de European Architectural Barometer Q4 2020: Duurzaamheid & Circulariteit