Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Duurzame subsidies van de Deense overheid bereiken de meeste consumenten

Door COVID brachten consumenten de afgelopen 12 maanden meer tijd thuis door. Dit resulteerde in meer aandacht voor de woning en een groot aantal woningrenovaties. Sinds enkele jaren proberen Europese regeringen huiseigenaren te motiveren om hun huis energiezuiniger te maken via verschillende subsidies. Tot nu toe gebruikten Deense consumenten dit soort subsidies het meest. Ongeveer een derde van de Deense consument heeft gebruik gemaakt van een duurzaamheid subsidie.

Dit zijn enkele van de bevindingen van de European Home Improvement Monitor Q1 2021, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder consumenten in 11 Europese landen.Duurzame subsidies van de Deense overheid bereiken de meeste consumenten

European Home Improvement Monitor Q1 2021 - USP Marketing Consultancy

Consumenten in het Verenigd Koninkrijk zijn moeilijk te overtuigen voor duurzaamheidsinvesteringen

In USP's European Home Improvement Monitor werden consumenten gevraagd of ze ooit gebruik hadden gemaakt van overheidssubsidies voor het verbeteren van de duurzaamheid van hun woning. En zo ja, hoeveel procent van hun totale investering werd betaald vanuit de subsidie? In de meeste Europese landen maakte ongeveer een kwart van de huishoudens ooit gebruik van een dergelijke subsidie. In Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk is het aandeel huishoudens dat gebruikmaakt van duurzaamheidssubsidies aanzienlijk lager. Vooral in het Verenigd Koninkrijk is dit opmerkelijk omdat de huishoudens die wel gebruik hebben gemaakt van de overheidssubsidie, een groot deel van de investering terug kregen (69%). Ter vergelijk, in Denemarken maakte een derde van de consumenten gebruik van overheidssubsidies, terwijl slechts 27% van hun investeringen in duurzaamheid werd betaald door de overheid.

Geld besparen is de belangrijkste drijfveer voor duurzaamheid

Hoewel het beschermen van het milieu en het verhogen van het comfort niveau van de woning vaak drijfveren zijn voor duurzaamheidsoplossingen, is de belangrijkste motivatie geld besparen. Dit is het geval in tien van de elf landen uit het onderzoek. De enige uitzondering was Oostenrijk. De bescherming van het milieu is voor Oostenrijkse consumenten de belangrijkste reden om het duurzaamheidsniveau van hun woning te verbeteren.

Saving money is the main driver for sustainability solutions
European Home Improvement Monitor Q1 2021 - USP Marketing Consultancy

Plannen voor meer duurzaamheidsverbeteringen in de woning

De Europese huishoudens hebben nog meer plannen om verdere verbeteringen ten aanzien van duurzaamheid in hun huis aan te brengen. De meerderheid van de huishoudens is zelfs van plan om dit binnen 12 maanden te doen. Het hoogste op hun verlanglijstje staan zonnepanelen (20%), waterbesparende kranen (19%) en de isolatie van hun woning verbeteren (18%). Ook is een aanzienlijk deel op zoek naar domotica oplossingen om energie te besparen (16%). In de Home Improvement Monitor heeft USP Marketing Consultancy de houding ten aanzien van duurzaamheidsoplossingen voor de Europese woningen onder 6,800 Europese huishoudens onderzocht.