Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Economisch herstel in bouwsector verschilt sterk per land

Exact een jaar geleden begon de lockdown in diverse Europese landen vorm te krijgen en kreeg dit ook vat op de bouwsector. Het verschilde sterk per land in hoeverre de bouw door kon draaien. In landen als Nederland en Duitsland is de ontwikkeling stabiel geweest. Andere landen zoals de U.K. en Zuid-Europese landen als Spanje en Italië zijn een stuk harder geraakt. Het herstel in deze landen lijkt ingezet, maar het verschilt sterk per land in hoeverre dit herstel in 2021 doorzet. Dit is één van de centrale vragen uit het European Architectural Barometer Q4 rapport met als thema duurzaamheid en circulariteit. Het onderzoek is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder architectenbureaus in 8 Europese landen.

Na maart 2020 verslechterde het vooruitzicht sterk en het bouwvolume daalde in 2020 ten opzichte van 2019

Het weekend van 13 maart is een kantelpunt geweest in de meeste Europese landen. Voor dat weekend was een groot deel van de architecten relatief optimistisch over hun orderboeken en omzetontwikkeling, ook bleef een groot deel van de projecten in uitvoer staan en werden er weinig projecten uitgesteld en afgezegd. Dat veranderde hierna snel. Met name maart en april 2020 zijn in veel landen extreme maanden geweest waarbij de bouwvolumes in met name België, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk drastisch afnamen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Andere landen zoals Nederland en Duitsland lieten echter ook in deze periode en stabiele ontwikkeling zien, iets wat gedurende het jaar eigenlijk zo is gebleven. Ook in de hard geraakte landen lijkt het bouwvolume inmiddels weer aan te trekken, al blijven met name Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk achter ten opzichte van 2019. 

Economisch herstel in bouwsector verschilt sterk per land
European Architectural Barometer Q4 2020 - USP Marketing Consultancy


Komend jaar wordt interessant, om meerdere redenen 

2021 wordt een spannend jaar voor de Europese bouwsector. Na de klap in 2020 is het de vraag hoe de sector zich zal herstellen. De eerste tekenen zijn positief, gezien het toegenomen bouwvolume in veel landen in het tweede deel van 2020. Een andere positieve ontwikkeling is dat de meeste architecten in de meeste landen hun omzet en order boek weer positief zien ontwikkelen. Zorgpunt is echter wel de afgifte van bouwvergunningen. Ook dit is nagenoeg stil komen te liggen gedurende de corona pandemie van vorig jaar.

Afgegeven bouwvergunningen utiliteitsbouw (% verandering year-over-year)

Economisch herstel in bouwsector verschilt sterk per land
European Architectural Barometer Q4 2020 - USP Marketing Consultancy

De bouw stabiliseert, maar niet overal 

Ondanks een aantal positieve indicatoren heeft 2020 een stevige impact gehad. Met name de tot stilstand gekomen afgifte van bouwvergunningen in een aantal landen gaat nog sterk doorwerken in 2021. Daardoor wordt nog niet een snel herstel verwacht in 2021, maar stabiliseert het beeld zich wel. Het herstel wordt daarnaast gedrukt door capaciteitsproblemen. Projecten die uitgesteld zijn worden nu weer opgepakt. De sector lijkt echter amper nog te kunnen versnellen om de vertraagde en uitgestelde projecten snel ten uitvoer te brengen, aannemelijk is dat dit onder andere komt doordat er simpelweg niet voldoende handjes zijn om dit werk nu versneld uit te voeren. 

(Zie ook: labour shortage). 

Economisch herstel in bouwsector verschilt sterk per land
European Architectural Barometer Q4 2020 - USP Marketing Consultancy