Eén op de drie woningeigenaren wil een APK voor de volledige woning
Rotterdam, 8 juli 2016
Voor alle woningen kennen we de woning APK. Hierbij worden de elektrische, gas- en leidingwaterinstallaties en voorzieningen beoordeeld. Dit zijn ook de onderdelen waarvan de meerderheid van de Nederlandse huishoudens zegt dat die daarvoor in aanmerking komen. Echter, ook bouwkundige onderdelen zoals het dak of zelfs de volledige woning, dienen in aanmerking te komen voor een periodieke keuring. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in de maand januari is uitgevoerd onder 543 consumenten uit het DeelUwMening panel. Alle autos dienen voorzien te zijn van een geldige APK (Algemene Periodieke Keuring). Bij woningen, met uitzondering van risicohuizen zoals oude vooroorlogse huizen of studentenhuizen, is dit nog niet verplicht. De huidige woning APK is wellicht enigszins misleidend aangezien de keuring zich alleen richt op de elektrische-, gas- en leidingwaterinstallaties binnen een woning. Daarom heeft USP Nederlandse huishoudens gevraagd welke onderdelen van een woning in aanmerking komen voor een APK.Woningeigenaren wensen vaker een installatiekeuring en huurders vaker een volledige woningkeuringDe onderdelen die nu al onder een woning APK vallen, zijn volgens de meeste huurders en woningeigenaren ook de onderdelen die als eerste in aanmerking dienen te komen. De W- en E-installaties zijn voor bijna de helft van de woningeigenaren essentieel om periodiek gekeurd te worden. Daarnaast vind 41% van de huurders en 34% van de woningeigenaren dat de gehele woning periodiek gekeurd dient te worden. Ook andere onderdelen van een woning kunnen rekenen op steun van minimaal één op de vijf met name huurders -: dak, hang- en sluitwerk en de gevel. Er zijn overigens geen opvallende verschillen waarneembaar als we kijken naar leeftijd, inkomen of geslacht.Huurders wensen vaker een keuring dan woningeigenarenUit het onderzoek komt naar voren dat de huurders vaker een keuring wensen dan woningeigenaren. Waar een groot deel van de woningeigenaren dit elke 4-5 jaar of elke 6-10 jaar wensen, ligt de focus bij huurders eerder op een periodieke termijn van minder dan 5 jaar. Daar waar voor de huurders de w-installaties (61%) veruit het vaakst gekeurd dienen te worden, geldt dit bij de woningeigenaren voor het schilderwerk, de keuken, badkamer, toilet en de w-installaties (resp. 24%, 23% en 21%). De gevel is voor beide groepen het minst relevant. Belangrijkste reden voor de verschillen tussen huurders en woningeigenaren is dat huurders de verantwoordelijkheid voor de woning- APK bij de verhuurder neerleggen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:USP Marketing Consultancy, Business Unit Construction Henri Busker, Consultant T: 010-2066900 E: busker@usp-mc.nlVolg 'USP voor Bouw' op TwitterDiscussieer mee op de LinkedIn-group BouwMarketeer'Technische verantwoording:Voor dit onderzoek zijn in januari 543 online enquêtes afgenomen onder consumenten.
Gerelateerd nieuws
Corporaties zetten in op flexibele woonconcepten
Inzet op flexibele woonconcepten en focus op specifieke doelgroepen (met zorg)Ruim de helft van de corporat... Lees meer
Kan de prijs elektrische installateurs verleiden om van merk te ver...
European Electrical Installation Monitor Q4 2020 – USP Marketing ConsultancyPrijs is niet allesbepalend ... Lees meer
Het gebruik van vak- en fabrikantenbladen onder loodgieters en W-in...
De grootste daling in het gebruik van traditionele informatiebronnen was tussen 2016 en 2018 Uit de gemidd... Lees meer