Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Europese architecten verdeeld over verwachtingen bouwsector

Het sentiment onder architecten in Europa verschilt sterk per land. Dit blijkt uit de Q2 2010 rapportage van de European Architectural Barometer van Arch-Vision. Met name als het gaat om het verwachte aantal projecten voor de komende 12 maanden zijn de verschillen aanzienlijk. Dit in tegenstelling tot een kwartaal eerder waar dezelfde architecten, met uitzondering van Spanje, allen positief waren over de toekomst. Architecten in Duitsland zijn momenteel het meest optimistisch: 53% van de Duitse architecten verwacht in de komende 12 maanden een toename in het aantal projecten binnen de utiliteitbouw. Slechts 3% verwacht een afname. Over de woningbouw zijn ze iets minder optimistisch: 32% verwacht binnen dit segment een toename in het aantal projecten, 2% verwacht een afname.

In Nederland hebben architecten meer vertrouwen in de woningbouw dan in de utiliteitbouw. 33% van de Nederlandse architecten verwacht een toename in de woningbouw, 14% verwacht een afname. In de utiliteitbouw verwacht 31% een toename in het aantal projecten, terwijl 21% een afname verwacht.

Dit en meer blijkt uit de European Architectural Barometer, een internationaal marktonderzoek uitgevoerd door Arch-Vision onder 1200 architecten in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje.Naast statistieken en analyses rondom omzet en orderportefeuille ontwikkelingen, wordt er elk kwartaal een actueel thema uitgelicht en nader onderzocht. Dit omdat architecten niet alleen een indicator zijn voor de toekomstige bouwvolumes maar ook sterk bepalend zijn voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd gaat worden.