Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Europese architecten voorspellen dat het gebruik van duurzame materialen sterk gaat stijgen in de bouw

Bouwprojecten waar duurzame materialen gebruikt worden, zullen toenemen. In veel productcategorieën, variërend van isolatie tot afwerking, zullen traditionele producten (bijv. Beton en keramiek) minder worden gebruikt en aan duurzaamheid gerelateerde producten zoals LED-verlichting, glas, producten om water en energie te besparen en daglichtoplossing worden steeds populairder. Dit zijn enkele verwachtingen met betrekking tot het gebruik van duurzame materialen van Europese architecten in het Q2 2018 rapport over de European Architectural Barometer. In de European Architectural Barometer heeft USP Marketing Consultancy 1.600 architecten in acht Europese landen gevraagd naar hun verwachtingen met betrekking tot trends in materiaalgebruik.

Duurzame materialen worden meer gebruikt

Architecten verwachten dat het gebruik van duurzame materialen meer worden dan niet-duurzame materialen in de komende vijf jaar gebruikt. Deze trend kan worden gezien in meerdere doorgemeten productgroepen, variërend van de inkoop van grondstoffen tot aan de afbouw.

In de categorie isolatieproducten zullen naar verwachting natuurlijke materialen (bijv. Hennep/vlas en schapenwol) en minerale isolatiematerialen (bijv. Minerale en glaswol) meer worden gebruikt door de overgrote meerderheid van Europese architecten, met name door die in Duitsland, Frankrijk en Italië. De meningen zijn verdeeld met betrekking tot het toekomstige gebruik van PIR / PUR: architecten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië verwachten een sterke daling, terwijl die in België en Nederland een positievere toekomst voor deze materialen zien. Polystyreen (EPS / XPS) lijkt het meest te lijden onder de duurzaamheidstrend en zal naar verwachting in de komende vijf jaar naar verwachting minder worden gebruikt, hoewel dit niet in alle landen geldt (het gebruik zal naar verwachting toenemen in bijvoorbeeld Nederland en Polen) .

Perceptie van duurzaamheid speelt ook een rol

Flooring is een productgroep die in een later stadium van het bouwproces relevant wordt en die ook wordt beïnvloed door de trend naar meer duurzame producten, zij het op een andere manier. Architecten voorspellen dat Luxury Vinyl Tiles (LVT) populairder zullen worden terwijl tapijten op basis van textiel de komende jaren minder zullen worden gebruikt. Deze tegels zijn gemaakt van niet-recycleerbare materialen (bijvoorbeeld PVC), maar zijn duurzame en duurzame producten. Bovendien betekent de flexibiliteit in het ontwerp van dit soort vloeren dat het op realistische wijze hardhout of stenen vloeren kan repliceren. De combinatie van deze functies verklaart een deel van de toenemende populariteit van Luxury Vinyl Tiles.

Over de methodiek

In de European Architectural Barometer vroeg USP Marketing Consultancy aan architecten in Europa om aan te geven of zij verwachtten dat bouwmaterialen de komende jaren min of meer zouden worden gebruikt. Het saldo van deze antwoorden is een goede indicator voor het toekomstige gebruik van materialen - een positief cijfer geeft aan dat er meer architecten zijn die verwachten dat het gebruik zal toenemen dan degenen die een afname van het specifieke materiaal verwachten. De resultaten van deze analyse zijn weergegeven in de figuren.