Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Europese architecten zien breed scala voordelen van prefab

Afgelopen jaren hebben we het gebruik van geprefabriceerde elementen in projecten van Europese architecten gestaag zien stijgen. Zoals we in een eerder artikel bespraken, verwachten Europese architecten dat die groei de komende jaren door zal zetten, zij het niet overal even snel.  Dat kan afhangen van de aanwezigheid van aansturende trends zoals arbeids- of woningtekorten, of bijvoorbeeld door het aandeel nieuwbouwprojecten in een bepaald land.

De groei van prefab hangt af van de voordelen die het biedt om die overkoepelende trends of marktkarakteristieken het hoofd te bieden. De vraag wat die voordelen zijn hebben we voorgelegd aan architecten in interviews voor het Q3 2021 rapport van de European Architectural Barometer van USP Marketing Consultancy. We vroegen architecten uit acht Europese landen welke voordelen volgens hen het gebruik van geprefabriceerde elementen laten stijgen. 

 

Spoed is essentieel


 

Het gebruik van geprefabriceerde elementen verkort duidelijk het bouwproces. In alle landen ziet het grootste aandeel architecten de snellere manier van bouwen als het grootste voordeel dat prefabgebruik doet groeien. In de meeste landen ziet een aanzienlijk deel van de architecten ook de snelle productie als voordeel. Hoewel er verschillen bestaan tussen landen, is spoed duidelijk essentieel.

Sneller bouwen staat in verband met overkoepelende trends als woningtekorten en ook arbeidstekorten. Door het bouwproces te versnellen heb je minder lang arbeid nodig om een project af te ronden, dus minder arbeid per project. Die connectie met arbeidstekort is ook zichtbaar in de tweede meest genoemde driver van prefabricatie: kostenefficiëntie. Waar er grote vraag naar arbeid is, stijgen de arbeidskosten. Prefabricatie staat toe sneller en minder arbeidsintensief te bouwen, waardoor kosten gedrukt worden.

In elk land zien architecten een breed scala aan voordelen

Behalve snelheid en kosten zien de architecten een breder scala aan voordelen. Ze noemen bijvoorbeeld de constante kwaliteit van geprefabriceerde elementen. Ze zien het belang van het feit dat geprefabriceerde elementen in een gecontroleerde omgeving worden gefabriceerd, zonder stof en de weersinvloeden die je op de bouwplaats tegenkomt. In sommige landen benoemen architecten zelfs de duurzaamheid als drijvende kracht voor prefab.

Belangrijker dan de exacte voordelen die architecten in een bepaald land noemen, is dat ze veel verschillende voordelen van prefab benoemen in vrijwel elk land. Dat betekent dat ze geloven dat prefab een oplossing kan bieden bij een verscheidenheid aan trends en marktspelingen. Dat versterkt het fundament van de voorspelling dat prefabricatie verder zal groeien. Prefabricatie en industrialisering van de bouwsector zullen bijdragen aan een beter, sneller en goedkoper bouwproces, wat hard nodig is in een sector waar productiviteit niet zo veel is gestegen als in andere sectoren.

Het gebruik van geprefabriceerde elementen zal de vraag van elke partij die er mee werkt in het veranderend bouwproces beïnvloeden. Om te kunnen peilen hoe substantieel de groei en impact van prefab in elk van de acht onderzochte markten zal zijn, verwijzen we naar het Q3 2021 rapport van de European Architectural Barometer van USP Marketing Consultancy.