Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Europese HVAC installateurs en loodgieters bestellen meestal via e-mail rechtstreeks bij fabrikanten

E-mail is de meest voorkomende manier als het gaat om het bestellen bij fabrikanten. Voor het plaatsen van een bestelling worden de kanalen telefonisch, via de webshop op de webshop en via verkoop vertegenwoordiger minder gebruikt. De Europese HVAC installateurs en loodgieters geven dus hun voorkeur vaak aan de e-mail, dit verschilt natuurlijk wel per land. Dit zijn enkele van de resultaten van het Q3 2018 rapport van de European Mechanical Installation Monitor met als thema 'Direct bestellen bij fabrikanten'. Dit rapport is gebaseerd op 1.002 succesvolle interviews met HVAC installateurs en loodgieters in zes Europese landen.

Direct bestellen bij de fabrikant

Terwijl sommige van de fabrikanten zich nog steeds afvragen of ze direct contact moeten opnemen met klanten, doen de HVAC- en sanitair fabrikanten dit al een lange tijd. In elk van de 6 landen geeft tussen een derde en twee derde van de loodgieters en HVAC installateurs aan producten rechtstreeks bij de fabrikanten te bestellen. Als het gaat om producten die vaak direct worden besteld, dan gaat het meestal over de belangrijkste apparaten in het installatiesysteem zoals ketels, airconditioning en warmtepompen. 

De toekomst van Direct bestellen bij de fabrikant

Ongeveer een vijfde van de installateurs geeft aan dat ze verwachten de komende drie jaar meer rechtstreeks  te gaan bestellen bij fabrikanten. Dit is vooral het geval in Nederland (29%) en het Verenigd Koninkrijk (28%). Wat hierbij opvalt is dat installateurs die in het heden al direct bestellen ook vaker verwachten dat het direct bestellen zal groeien in vergelijking met installateurs die niet direct bestellen.

E-mail is de meest populaire manier van bestellen in België, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

De meerderheid (54%) van de Europese HVAC installateurs en loodgieters die rechtstreeks bij de fabrikant bestellen, plaatsen hun bestelling via e-mail. Deze manier van bestellen is het populairst in België (67%), Polen (66%), het Verenigd Koninkrijk (60%) en Frankrijk (60%). Het is duidelijk dat het plaatsen van bestellingen via de telefoon, bestellen op de webshop van de fabrikant en via vertegenwoordigers minder vaak wordt gedaan. Dit varieert per land. Een voorbeeld is het feit dat slechts 3% van de HVAC installateurs in het Verenigd Koninkrijk rechtstreeks bij fabrikanten bestelt via verkoopvertegenwoordigers. Dit percentage is het laagste van alle zes de landen.

Installateurs plaatsen hun bestellingen vaker telefonisch in Duitsland en Nederland

Er is een ander beeld als het gaat om direct bestellen bij fabrikanten in Nederland en in Duitsland. Het plaatsen van bestellingen via e-mail is slechts 25% in Duitsland en 47% in Nederland. Duitse en Nederlandse HVAC installateurs en loodgieters plaatsen vaker hun bestellingen via de telefoon (38% in Duitsland en 24% in Nederland) en de webshop van de fabrikant (18% in Duitsland en 15% in Nederland) dan HVAC installateurs en loodgieters in andere landen. Het gebruik van webshops is natuurlijk sterk afhankelijk van de vraag of dergelijke webshops bestaan. Sommige van de fabrikanten zoals Daikin, Mitsubishi Electric en Toshiba bieden een specifieke web omgeving voor geregistreerde klanten. Wanneer installateurs via dergelijke webshops kopen zou dit waarschijnlijk meer te maken hebben met loyaliteit naar het merk.