Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Faalkosten in Duitsland: net zo groot als in Nederland?

Faalkosten is reeds jaren een aandachtspunt voor veel Nederlandse bedrijven in de bouw- en installatiesector. Maar hoe zit dat eigenlijk bij onze oosterburen? Het zusterbedrijf van USP, BauInfoConsult, onderzocht dit thema onder architecten, aannemers B&U en installateurs. Of het in Duitsland hoger of lager is dan de Nederlandse 6%, kunt u in dit artikel lezen.

€9,9 miljard faalkosten in de Duitse bouw; 2014 weer een catastrofaal jaar

Een van de meest vervelende problemen in de bouwsector zijn faalkosten. Zeker, niemand werkt foutloos en kan slechts in beperkte mate iets doen tegen stijgende materiaal- en energiekosten, maar extra kosten die te wijten zijn aan gebrekkige planning en uitvoering zijn simpelweg onnodig. Een opeenstapeling van fouten kan leiden tot een echt zwart gat waar het geld in verdwijnt - met name grote projecten lijken een magische aantrekkingskracht te hebben op kostenexplosies. De 545 ondervraagden van het laatste jaarlijkse onderzoek Jaarrapport Duitsland (2015/2016) schatten dat de faalkosten gemiddeld rond de 10 procent van de totale omzet bedragen.

Hoe erg het met de faalkosten gesteld is in de bouw- en installatiesector laat zich raden. Naar de mening van architecten, aannemers B&U en installateurs hebben faalkosten een aandeel van gemiddeld 10 procent binnen de bouwomzet – voor 2014 komt dat neer op €9,9 miljard. In vergelijking met vorig jaar betekent dit een lichte daling van ongeveer een half miljard euro. Toch is het aandeel faalkosten nog steeds catastrofaal hoog – waarbij de fouten bij grootschalige projecten, zoals het nieuwe vliegveld Berlijn/Brandenburg, slechts het topje van de ijsberg zijn.

Het is vooral opvallend dat een derde van de ondervraagde aannemers zelfs spreekt van een jaarlijks faalkostenaandeel van meer dan 11 procent. Dit kan verband houden met het feit dat met name zogenaamde "bouwfouten in de ruwbouwfase" nog steeds vaak optreden.

Het volledige rapport aangaande de trends en ontwikkelingen in de Duitse bouw- en installatiesector, alsmede de marketing trends is te bestellen bij BauInfoConsult (€ 595).

Wilt u meer informatie of wilt u het rapport bestellen? Dat kan via de volgende website http://www.bauinfoconsult.de/2393 of door contact op te nemen met Christian Packwitz (+49 211 30155912 of packwitz@bauinfoconsult.de).

Het rapport is in het Duits geschreven, maar er is ook een Engelse managementsamenvatting verkrijgbaar. Daarnaast zijn alle figuren en tabellen binnenkort in het Engels beschikbaar.