Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Gebruik van daglicht komt steeds hoger op agenda van architect

Contact met de natuur is essentieel voor een gelukkig en gezond mens. Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy (2018) blijkt dat, om die reden, de Nederlandse architect in toenemende mate daglichtoplossingen toepast in het gebouwontwerp, zowel in de leef- als werkomgeving. Nederland is wat dat betreft een van de voorlopers in Europa. Tijdens BouwBeurs 2019 staat het speciale programma BouwBeurs R&D, op woensdag 6 februari, het thema ‘Ontwerpen met Licht & Lucht’ centraal en worden architecten uitgenodigd om meer te komen leren over het belang van ontwerpen met natuurlijke invloeden en materialen.

Toename gebruik van daglichttoepassingen

Meer dan de helft van de Nederlandse architecten geeft aan binnen nu en 5 jaar méér daglichttoepassingen te gaan gebruiken in het ontwerp dan nu. Daglichttoepassingen worden daarmee gezien als de belangrijkste trend binnen de esthetische invulling van de bouwopgave. Nederland is wat dat betreft, samen met Italië en België, een voorloper in Europa, maar  in alle 8 onderzochte landen geldt dat daglichttoepassingen hoog op de agenda staan van architecten.

Aandacht voor binnenklimaat en comfort eindgebruiker staat hoog in het vaandel

Hoewel bijna alle architecten in Europa - en daarmee ook de Nederlandse architecten - van mening zijn dat er meer aandacht is voor het woon- en leefcomfort van de eindgebruiker, komt dit nog niet volledig tot uiting in de aandacht voor het binnenklimaat (zoals vochtigheid en luchtkwaliteit). We zagen in 2016 dat 89% van de architecten aangaf dat er nu of binnen 3 jaar meer aandacht is voor het woon- en leefcomfort van de eindgebruiker. Dat was één van de hoogste percentages in Europa. Eén van de aspecten waarmee het comfort verhoogd kan worden is het goed inregelen van het binnenklimaat. Hoewel destijds een meerderheid (68%) verwachtte dat deze aandacht er is of zal zijn binnen 3 jaar, wordt het potentieel nog niet volledig benut. Daar valt dus nog wel wat terrein te winnen, door bijvoorbeeld informatie in te winnen of inspiratie op te doen tijdens de aanstaande BouwBeurs.

Bouwbeurs 2019

BouwBeurs (4 tot en met 8 februari in de Jaarbeurs, Utrecht) staat op woensdag 5 februari in het teken van ‘Ontwerpen met Licht & Lucht’. Op deze dag kunnen architecten nieuwe kennis opdoen en ervaringen delen over biologie, over natuurlijke bouwmaterialen, flexibele gebouwen. En natuurlijk over ontwerpen met licht en lucht. Thema ambassadeur die dag is Ronald Schleurholts, cepezed.

Over de European Architectural Barometer

De European Architectural Barometer is een onderzoek van USP Marketing Consultancy en is gebaseerd op 5.800 succesvolle interviews met architecten in acht Europese landen in elk jaar. Ieder kwartaal publiceert USP Marketing Consultancy een rapport van de European Architectural Barometer waarin er dieper wordt ingegaan op een specifiek thema. Voorbeelden van thema’s zijn BIM, Prefab, Media oriëntatie van architecten en trends in materiaal gebruik. Elk rapport geeft ook meer inzicht in toekomstige en verwachte bouwvolumes, de orderboekontwikkelingen van architecten in acht landen en andere economische indicatoren in de bouwsector.

Over USP Marketing Consultancy

USP Marketing Consultancy is een toonaangevend internationaal marktonderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in bouw, installatie en DIY voor meer dan 25 jaar. USP Marketing Consultancy werkt al geruime tijd voor nationale en internationale bedrijven en fabrikanten in de bouwsector (bijvoorbeeld Knauf, Xella, Velux, Saint-Gobain, Rockwool, Vaillant, Grohe enz.). Onze klanten hebben vaak behoefte aan diepere inzichten in merkbekendheid, customer journeys, kansen in de markt, trends in e-commerce en andere onderzoekbehoeften. USP Marketing Consultancy levert de inzichten voor het maken van (strategische) beslissingen en fungeert als marketingadviseur voor haar klanten.