Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Gevraagde diensten van installateurs aan fabrikanten geven belangrijkste trends in de bouwmarkt weer

Een toenemend tekort aan arbeidskrachten is nu een onmiskenbare trend op de bouwmarkt. Ondertussen nemen de producten en systemen door de technologische ontwikkelingen toe in complexiteit. Een derde trend is dat oudere generaties installateurs door hun leeftijd de markt geleidelijk aan verlaten en met hen ook veel ervaring de installatiemarkt verlaten, wat van invloed is op de kwaliteit van het personeel van de installateur.

European Mechanical Installation Monitor Q1 2019

Deze trends werden opnieuw weerspiegeld in de resultaten van de European Mechanical Installation Monitor van het eerste kwartaal van 2019, waarin we ons hebben gericht op de dienstverlening in de installatiemarkt. Naast de verscheidenheid aan diensten die installateurs aan hun klanten aanbieden, vroegen we installateurs uit zes Europese landen ook naar de diensten die zij graag van fabrikanten van installatieproducten zouden willen ontvangen. In deze resultaten zien we een aantal interessante effecten van bovengenoemde trends, maar ook mogelijkheden voor fabrikanten.

Drie belangrijkste diensten

Zoals uit de figuur blijkt, zijn de drie belangrijkste diensten die de Europese installateurs graag van de fabrikanten ontvangen: realtime installatie-ondersteuning, service en installatie-instructietraining, en prefab-oplossingen die snel en eenvoudig te installeren zijn. 

Installatieondersteuning

Real-time installatieondersteuning was een van de diensten van fabrikanten waar installateurs uit alle landen het meest om vroegen, hoewel er verschillen tussen de landen te zien zijn. Als we bijvoorbeeld kijken naar de belangstelling van de installateurs voor Augmented Reality (AR) of Mixed Reality (Mixed Reality) serviceondersteuning op afstand, nemen België en Polen het voortouw, waarbij 35% van de installateurs geïnteresseerd is in deze diensten van de fabrikanten. De belangstelling van andere landen lag ook dicht bij dit aantal, met als enige uitzondering het Verenigd Koninkrijk.

De vraag naar realtime-installatieondersteuning, en met name ondersteuning van AR en MR op afstand, is een goede indicator voor de effecten van alle genoemde trends. Deze diensten kunnen installateurs helpen bij het omgaan met de toenemende complexiteit van systemen direct op de werkplek. Bovendien kunnen jongere en minder ervaren generaties installateurs dankzij de AR- en MR-ondersteuning op afstand sneller individueel operationeel zijn in het veld, waardoor oplossingen worden geboden voor zowel het kwaliteitsverlies door het vertrek van oudere generaties installateurs uit de markt, als voor het toenemende tekort aan arbeidskrachten.

Conclusie

Over het geheel genomen toont de vraag naar de hier genoemde diensten de effecten van de grote trends in de bouwmarkt aan, maar ook de mogelijkheden voor fabrikanten om installateurs te helpen om met deze trends om te gaan en zo hun merken en producten aantrekkelijker te maken voor installateurs door het aanbieden van de juiste diensten.

De hier genoemde diensten zijn slechts een voorbeeld van de verscheidenheid aan diensten die installateurs van fabrikanten vragen om hen te helpen bij commerciële, technische, installatie- en onderhoudsprocessen. Voor meer gedetailleerde informatie over de andere diensten die installateurs graag van fabrikanten zouden willen ontvangen, en gedetailleerde informatie over de verscheidenheid aan diensten die installateurs aan hun klanten aanbieden, verwijzen wij u naar het rapport European Mechanical Installation Monitor kwartaal 1 2019.  

Over de Europese mechanische installatiemonitor

De European Mechanical Installation Monitor is een studie van USP Marketing Consultancy die ieder kwartaal plaatsvindt, en gebaseerd is op 150 succesvolle interviews met HVAC-installateurs per land. Er zijn zes Europese landen in de studie opgenomen. Elk kwartaal wordt een rapport gepubliceerd over een specifiek onderwerp zoals BIM, inkoopkanalen, media-oriëntatie, voorkeursmerken en nog veel meer. Het rapport geeft ook belangrijke inzichten in de economische ontwikkelingen binnen de HVAC-markt, gebaseerd op de omzet en het orderboek van HVAC-installateurs.