Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Grenfell Tower; heeft dit invloed op de toekomstige isolatiekeuze in de bouw?

Architecten in Europa verwachten dat het gebruik van natuurlijke en minerale isolatiematerialen de komende jaren zal toenemen als gevolg van veranderingen in wetgeving en certificering. Het toegenomen gebruik in dit soort isolatie gaat grotendeels ten koste van polystyreenschuim (EPS/XPS).

Dit zijn verwachtingen met betrekking tot het gebruik van isolatiematerialen van Europese architecten in het Rapport European Architectural Barometer Q2 2018. In de European Architectural Barometer heeft USP Marketing Consultancy  1.600 architecten in acht Europese landen gevraagd naar hun verwachting met betrekking tot trends in materiaalgebruik.

Een belangrijk aspect van brandwerende gebouwen is het type isolatie dat wordt gebruikt. Er zijn vier belangrijke soorten: natuurlijke materialen (bijvoorbeeld schapenwol), minerale isolatiematerialen (bijvoorbeeld steenwol), PUR/PIR-isolatie en polystyreenschuim (EPS/XPS). Hoewel bijna alle isolatiematerialen brandwerend zijn, zijn natuurlijke en minerale isolatiematerialen (met name steenwol) relatief minder brandbaar dan PIR/PUR en polystyreenmaterialen.

De tragedie met de Grenfell Tower in het Verenigd Koninkrijk heeft geleid tot een herziening van de wet- en regelgeving voor brandbeveiliging in heel Europa. Ook de samenleving begint zich meer zorgen te maken over de vraag of de gebouwen waarin ze wonen, werken en hun kinderen naar toe sturen, veilig zijn.


ZEMBLA, een Nederlands onderzoekend tv-programma, onderzocht bijvoorbeeld de naleving van de bestaande brandregels. Tijdens de show 'Brandgevaar' identificeerde ZEMBLA niet alleen mazen in het systeem, maar ook gebouwen zoals een seniorenvoorziening die op dit moment niet goed geïsoleerd was. Deze discussies en mogelijke veranderingen worden door architecten nauwlettend gevolgd, omdat de overgrote meerderheid van de architecten aangeeft dat voor isolatiematerialen, wetgeving en certificering een (zeer) sterke impact zal hebben op het gebruik deze materialen voor de isolatie.

Meer natuurlijke en minerale isolatie wordt verwacht in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland

Op de vraag of architecten verwachtten dat het gebruik van elk type isolatiemateriaal zou toenemen of afnemen, ontstond een trend naar meer natuurlijke materialen. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zullen natuurlijke en minerale isolatiematerialen naar verwachting terrein winnen ten koste van PUR/PIR-isolatie en met name polystyreenschuim.

Franse architecten, aan de andere kant, zien een betere toekomst voor PUR / PIR en minder voor minerale isolatie materialen. Dit is een interessante voorkeur gezien de missie om te bouwen op een meer energie-efficiënte manier. Het kan verwacht worden dat andere types van isolatiematerialen ook een groei in gebruik zouden tonen. In Nederland en Polen wordt alleen verwacht dat polystyreenschuim meer zal worden gebruikt.