Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Groot deel architecten gebruikt documentatiemappen fabrikant zelden

Traditionele informatiebronnen moeten steeds vaker plaats maken voor digitale informatiebronnen. In alle 6 de landen blijkt dat het Internet wordt gezien als belangrijkste informatiebron. Dit gaat ten koste van de documentatiemap van de fabrikant. Dit blijkt uit de Q4 2010 rapportage van de European Architectural Barometer, een driemaandelijks onderzoek onder 1.200 architecten in Europa. In Nederland geeft een groot deel van de architecten (42%) aan dat zij zelden gebruik maken van documentatiemappen van fabrikanten en niet snappen waarom ze die nog krijgen. Een bijna even grote groep (43%) vindt documentatiemappen nog wel nuttig. De website van de fabrikant wordt gezien als meest waardevolle type documentatie (46%). Architecten in het Verenigd Koninkrijk vinden documentatiemappen van de fabrikant het minst zinvol (54%) terwijl slechts 16% van de Italiaanse architecten aangeeft weinig gebruik te maken van de documentatiemappen van de fabrikanten.

De architecten is ook gevraagd van welke producten zij meestal de informatie bekijken die zij hierover ontvangen. Architecten in Nederland geven aan vooral informatie te lezen over gevelplaten (14%), isolatie (13%), baksteen (12%), hout (9%) en beton (8%). Informatie over leidingsystemen, geperforeerd metaal en strekgaas wordt het minst bekeken (alle drie 3%).

Dit en meer blijkt uit de European Architectural Barometer, het driemaandelijks marktonderzoek van Arch-Vision (www.arch-vision.eu) onder 1.200 architecten in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.Naast indicatoren voor toekomstige bouwvolumes, wordt er elk kwartaal een actueel thema behandeld. Dit omdat architecten niet alleen een betrouwbare indicator zijn voor toekomstige bouwvolumes, maar ook sterk bepalend zijn voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.