Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Heeft COVID het koopgedrag van aannemers veranderd?

Heeft COVID het koopgedrag van aannemers veranderd?

Al langer dan een jaar heeft de pandemie een enorme impact op hoe we leven en werken. Een behoorlijke tijd, ongetwijfeld langer dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen, lag de focus op minder fysieke contactmomenten. Daardoor zijn we onder andere in ons privéleven minder winkels gaan bezoeken en meer online gaan bestellen. Of die verandering ook in ons professionele leven voorkomt hangt sterk af van het type baan.  

In de bouwwereld bijvoorbeeld lijkt de pandemie op het eerste gezicht weinig invloed te hebben gehad op de manier waarop aannemers zaken doen, zo blijkt uit de resultaten van het H1 2021 rapport van de Contractor Monitor van USP Marketing Consultancy, dat focust op het koopgedrag van aannemers uit acht Europese landen.

 

COVID heeft niet veel invloed gehad op welke aankoopkanalen aannemers gebruiken 


De pandemie lijkt geen groot effect te hebben gehad op het aankoopgedrag van ondernemers. Bijna alle Europese aannemers kopen nog steeds via de groothandel, en geven daar gemiddeld 70% van hun budget uit. Rond de 60% van de aannemers geeft aan ook direct van fabrikanten te kopen, en dat er wat dat betreft weinig is veranderd door COVID. Het zelfde geldt voor het aandeel aannemers dat inkoopt in DHZ winkels. 

 

Is er dan niets veranderd?

Hoewel COVID weinig effect heeft gehad op welke aankoopkanalen aannemers gebruiken, heeft de pandemie hun manier van werken wel wat beïnvloed. Opgelegde restricties en gezond verstand maakte dat aannemers net als iedereen hun fysieke contactmomenten moesten bewerken. Dat is terug te zien in de manier waarop ze hun bestellingen deden bij groothandels of direct bij fabrikanten.


Europese aannemers geven aan dat ze manieren om te bestellen zonder fysiek contact, per email en telefoon, meer zijn gaan gebruiken. Tegelijkertijd zijn ze 10% minder via vertegenwoordigers van groothandels en 13% minder via vertegenwoordigers van fabrikanten gaan bestellen, waarin de neiging om vanwege de pandemie contactmomenten terug te dringen terug te zien is. 

Een vermindering van 10% en 13% lijkt misschien niet veel, vooral gezien de hevigheid van de crisis. Maar wanneer je bedenkt dat er voor de pandemie juist een stijgende trend was in het bestellen via vertegenwoordigers, dan is een plotselinge daling van 10-13% toch behoorlijk, en een duidelijke indicator van het ontwrichtende jaar dat we net hebben beleefd.

 

Houdt dit stand?

Zo zeker als we zijn van onze resultaten over het nu, zo moeilijk vinden we het om de toekomst te voorspellen, gezien de volatiliteit van de corona situatie. Als de donkere tijden van veel coronagevallen en restricties terugkeren, dan kan de verandering in het bestelgedrag van aannemers stand houden. Voordat verkoopstrategieën worden aangepast is het echter goed om te realiseren dat aannemers ook gewoon mensen zijn, en waarschijnlijk ook staan te popelen om terug te keren naar een normale situatie.  

Als in een voorspoediger scenario de pandemie overwonnen wordt, dan is het waarschijnlijk dat aannemers, net als wij allemaal, terug willen naar normaal, wat betekend dat na de pandemie een recente significante neergang van 10-13% zomaar weer kan omdraaien. Wat er ook gaat komen, het is belangrijk in te zien dat we het hier hebben over Europese gemiddelden, en dat er aanzienlijke verschillen zijn in de manieren van bestellen van aannemers uit verschillende landen.

Om er achter te komen hoe aannemers in de gebieden waar u opereert het liefst hun orders plaatsen verwijzen we naar het H1 2021 rapport van de Contractor Monitor van USP Marketing Consultancy, dat focust op het koopgedrag van aannemers uit acht Europese landen.