Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

HVAC-groothandelaren klaar voor totaalinstallatiebedrijven

De meeste Europese HVAC-groothandelaren verkopen al heel lang elektrische producten. De meeste HVAC-installateurs in Nederland (80%) en Duitsland (73%) kopen hun materiaal bij een groothandel die materialen voor zowel HVAC- als elektrische installaties verkoopt. Het aandeel van HVAC-installateurs in Frankrijk en Polen die hetzelfde doen, is veel kleiner, respectievelijk 43% en 32%. Deze verschillen zijn niet direct gerelateerd aan de aandelen van installateurs voor wie dit het meest interessant is, aan degenen die diensten op beide gebieden aanbieden en die alle HVAC- en elektrische installatiematerialen in één winkel kunnen kopen (one-stop-shopping). Er wordt echter verwacht dat de groep installatiebedrijven die zowel HVAC- als elektrische banen zullen blijven groeien. En de vraag naar {of: voordeel van) groothandelaren die materialen verkopen voor zowel HVAC- als elektrische installaties, groeit naar verwachting mee. Dit zijn enkele van de bevindingen in het rapport van de Europese Mechanische Installatie Monitor Q4 2017 met het thema 'Toekomstige rol van de groothandel' (een onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 1.200 HVAC-installateurs en loodgieters per telefoon in zes Europese landen).

Vier van de vijf Nederlandse en driekwart van de Duitse HVAC-installateurs kopen hun materialen in een groothandel die ook producten voor elektrische installaties verkoopt. Met de sterke positie van Technische Unie in Nederland bij HVAC-installateurs en loodgieters is het niet verwonderlijk, omdat elektrische producten al lang bij de Technische Unie in de schappen liggen. Ze positioneren zich ook als de leverancier van algemene installatiematerialen. Hetzelfde kan gezegd worden over Duitsland, waar HVAC-groothandels zoals GC Gruppe al heel lang elektrische installatieproducten aanbieden.

Ongeacht het feit dat elektrische installatieproducten te vinden zijn bij de groothandels waar de Duitse HVAC installateurs en loodgieters winkelen, blijven de twee groepen professionals (elektriciteit en HVAC) strikt gescheiden in Duitsland en de situatie lijkt redelijk stabiel, aangezien gemiddeld ongeveer 15 % van de HVAC-installateurs melden dat ze ook elektrische installatie-activiteiten uitvoeren. Samen met Polen is dit de laagste betrokkenheid bij elektrische activiteiten door HVAC-installateurs in alle 6 landen. De situatie in Nederland is heel anders - 41% van de HVAC-bedrijven bevestigt ook dat ze elektrische installatiediensten aanbieden. Dit is het hoogste aandeel van de 6 landen.

Gemengd beeld in België en het Verenigd Koninkrijk

Het aandeel van HVAC-installateurs en loodgieters in België en het VK die bij een groothandelaar kopen, waar elektrische producten altijd in het assortiment zijn geweest, is lager dan in Duitsland en Nederland. In het Verenigd Koninkrijk is dit 60% en in België is dit 56%. Het aandeel van HVAC-installateurs en -loodgieters die in een groothandel koopden die onlangs elektrische producten ging verkopen, is respectievelijk 9% en 14%. Er is echter ook een kwart van de installateurs in België en het Verenigd Koninkrijk die kopen bij een groothandel waar geen elektrische producten worden verkocht.

De verkoop van elektrische producten op de HVAC-groothandel is nog niet echt van de grond gekomen in Frankrijk en Polen

Het lijkt erop dat de Franse en vooral Poolse groothandelaren meer gespecialiseerd zijn. Het aandeel installateurs dat in een groothandel koopt waar geen elektrische producten worden verkocht, is het hoogst in Polen en het lijkt niet echt dat er tekenen zijn van grote veranderingen in de status-quo. Dit is gedeeltelijk vanwege de traditionele scheiding tussen HVAC en elektrische installatie die al lang in dit land bestaat. Slechts 14% van de HVAC-installateurs in Polen melden dat ze ook met elektrische installaties werken. In dit opzicht zijn Polen en Duitsland vrij gelijkaardig, met het verschil dat de Duitse groothandel waarschijnlijk meer klaar zou zijn om aan alle behoeften van de levering van elektrische producten te voldoen dan de Poolse groothandel.

Sommige Franse HVAC-groothandelaren zijn onlangs begonnen met de verkoop van elektrische producten, en vice versa - elektrische groothandels beginnen met het aanbieden van HVAC-producten, uiteraard klaar om aan de behoeften van de totale installateur (rondom?) Te voldoen. Gemiddeld voert een kwart van de Franse HVAC-installateurs en loodgieters ook elektrische installatie-activiteiten uit.

Waarom is dit belangrijk?

Groothandelaren die elektrische producten verkopen, hebben voordelen voor de totale installatiebedrijven, omdat dit het handiger maakt voor installateurs voor one-stop-shopping. Als we kijken naar het aandeel van HVAC-installateurs en loodgieters die elektrische banen in Europa uitvoeren, zijn er verschillen per land. In Nederland is het duidelijk dat al 4 van de 10 HVAC-installateurs en loodgieters ook elektrische taken uitvoeren. In België, Frankrijk en het VK is dit 21% tot 25% en dit is het laagste in Duitsland (15%) en Polen (14%). De groep Europese HVAC-installateurs en loodgieters die elektrische taken uitvoeren, is de afgelopen jaren toegenomen en zal naar verwachting in de toekomst zelfs nog toenemen. De trend dat meer bedrijven complete installatiediensten aanbieden, is ook te zien bij de elektrische installateurs, zij het in mindere mate.

Conclusie

De meerderheid van de HVAC-groothandelaren heeft altijd zowel HVAC- als elektrische producten verkocht. Dit brede assortiment maakt one-stop-shopping mogelijk voor het groeiende aandeel van HVAC-installateurs die ook elektrische installatieservices uitvoeren. Vooral de groothandels in Duitsland en Nederland lijken klaar voor de totale installatiebedrijven, omdat velen van hen al heel lang elektrische producten verkopen. De groothandelaren in Polen lijken achter te blijven, maar op dit moment is daar ook geen sterke behoefte aan. Met de nieuwe hybride oplossingen in de markt, slimme en verbonden producten en de doelen van de regeringen om het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren en over te schakelen op volledig elektrisch, zijn de strikte lijnen tussen HVAC en elektrische installaties vervaagd. De vraag blijft of de groothandelaren ook klaar zijn om aan de nieuwe vraag van de markt te voldoen, niet alleen met producten in de schappen, maar ook met kennis en advies.