Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

In veel projecten wordt gediscussieerd over duurzame oplossingen, maar bijbehorende certificering is onbekend

Duurzaamheid staat al jaren hoog op de agenda van veel bedrijven in de bouwsector. En dat is ook logisch. De bouw is één van de industrieën die het afval produceren en aanzienlijke bijdrage leveren aan het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Alle reden dus voor partijen in de bouw om manieren te vinden hoe dit terug gedrongen kan worden. Door de jaren heen is duurzaamheid ook steeds belangrijker geworden, en meer verweven in bijvoorbeeld het keuzeproces voor te gebruiken materialen. Een manier om een project te verduurzamen is door het gebruik van duurzaamheids certificaten. Maar in hoeverre is de architect met deze certificaten bekend? Dit is één van de centrale vragen uit het European Architectural Barometer Q4 rapport met als thema duurzaamheid en circulariteit. Het onderzoek is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder architectenbureaus in 8 Europese landen.

In veel projecten wordt gediscussieerd over duurzame oplossingen, maar bijbehorende certificering is onbekend
European Architectural Barometer Q4 2020 – USP Marketing Consultancy

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in bouwprojecten, maar investeringsbereidheid blijft achter

Steeds meer architecten in Europese landen merken dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van de gesprekken die zij voeren met opdrachtgevers in hun projecten. Toch is duurzaamheid een onderschoven kindje, zeker als blijkt dat er wel vraag is naar duurzame oplossingen, maar de bereidheid om hierin te investeren relatief laag is. (Willingness to invest in sustainability is low). In de afgelopen jaren is dus wel de discussie meer en meer op gang gekomen, en wordt er steeds vaker nagedacht over duurzame oplossingen, bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame materialen, maar de investeringsbereidheid onder opdrachtgevers blijft voorlopig achter.

Certificering kan een rol spelen, maar certificaten zijn voorlopig onbekend

Certificeringen kunnen wellicht een rol spelen in het verduidelijken van het begrip duurzaamheid. Opdrachtgevers staan open voor duurzame oplossingen en vragen ernaar, het feit dat men onbekend is met de opbrengsten die dergelijke duurzame oplossingen brengen maakt er voor dat de investeringsbereidheid nog maar mondjesmaat aanwezig is. Een certificaat kan daarbij helpen. Niet alleen toont het aan dat gebruikte materialen op een duurzame wijze zijn geproduceerd, of dat het bijdraagt aan de mate waarin een gebouw als duurzaam bestempeld kan worden, ook kan het opdrachtgevers het vertrouwen bieden in de toegepaste oplossingen. Het kan een garantie voor opdrachtgevers zijn dat elke extra besteedde euro, daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de verduurzaming van hun project. Ondanks de meerwaarde die certificaten kunnen bieden, zijn deze nog relatief onbekend. Slechts een klein deel van de Europese architecten kan certificaten benoemen. Een groot deel kent er geen of kan er spontaan geen noemen. De onduidelijkheid die nog steeds rond het thema duurzaamheid hangt, leidt er toe dat er nog geen grote sprongen te zien zijn in de afgelopen jaren. De relatieve onbekendheid van de diverse duurzaamheidscertificaten die in de bouw gebruikt worden is daar een goed voorbeeld van.

Voor meer gedetailleerde informatie op land niveau verwijzen wij u door naar de European Architectural Barometer Q4 2020: Duurzaamheid & Circulariteit