Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Is Nederland klaar voor gezonde (en duurzame) kantoren?

Naast werkinhoud en arbeidsvoorwaarden is een goede werkplek een voorwaarde voor tevreden en betrokken medewerkers. Behalve de aandacht van vastgoedeigenaren om de sprong die kantoren moeten maken naar een energielabel C te realiseren is er ook steeds meer aandacht voor gezonde kantoren. Op de Provada dit jaar waren er meerdere lezingen en bijeenkomsten over het combineren van verduurzamen en het gezonder maken van kantoren. Waar de media aandacht de afgelopen jaren ging naar het meest innovatieve en flexibele kantoorconcept, zijn Nederlandse werknemers nuchter. Voor hun zijn basics als luchtkwaliteit, licht en temperatuur prioriteit bij het verbeteren van de werkplek. Werknemers willen een gezonde werkplek. Flexibele werkplekken binnen het kantoor horen daar wat betreft de medewerkers niet bij. Wel wil een groot deel vaker thuis werken. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 300 Nederlandse kantoormedewerkers. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van een groter onderzoek dat USP Marketing Consultancy in samenwerking met Vastgoedjournaal uit aan het voeren is naar gezonde (en duurzame) kantoren.

Gezonde kantoren – focus op lucht, licht en temperatuur

De werkplek wordt door kantoormedewerkers goed beoordeeld. Met gemiddeld een 7,3 zeggen medewerkers tevreden te zijn over de werkplek. Uiteraard geldt dat er nog wel wat te verbeteren valt. Op elementen als luchtkwaliteit, licht en temperatuur is men minder tevreden en komt de score onder de 7 uit. Hoe meer medewerkers het bedrijf heeft, hoe vaker deze elementen een probleem schijnen te zijn. In een groter kantoorpand is het moeilijker deze elementen tot tevredenheid van iedereen te managen. Toch zijn deze ook in het kader van duurzaamheid belangrijk om goed op orde te hebben. Niks zo verspillend als een medewerker die in een koude winter, het raam van een werkkamer open zet omdat het te warm is binnen. Daarnaast hebben deze elementen zeker invloed op efficiëntie van medewerkers. 

Flexibiliteit wel buiten kantoor, maar niet er binnen

Van de ondervraagde kantoormedewerkers zegt 71% elke werkdag op dezelfde plek op kantoor te zitten. Voor het merendeel van hen is dit ook prima. Slechts 11% van de medewerkers zegt liever geen vaste werkplek te hebben. Wel geeft men aan flexibeler te willen zijn buiten kantoor. Bijna de helft zegt vaker thuis te willen werken (46%). Dit vergt natuurlijk aanpassingen van zowel medewerker als werkgever. Hier flexibeler in worden zorgt niet alleen voor een betere werk-privé balans, wat een gunstig effect heeft op de tevredenheid en betrokkenheid van de medewerker. Het zorgt ook voor minder filedruk en minder grote vraag naar kantoorruimte (of andersoortige vraag). Hoe dit zich verder ook gaat ontwikkelen, het heeft zeker invloed op de kantoren markt de komende jaren.

In de zomer verschijnt de rapportage van een grootschalig onderzoek over gezonde kantoren. Vraag hier alvast het rapport aan.