Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Ken je schilder: de meeste schilders vinden duurzaamheid belangrijk

Vraag schilders of ze hun manier van werken graag willen innoveren, en de meerderheid zal met nee antwoorden. De meeste schilders vinden hun manier van werken prima, en zijn wat dat betreft conservatief. Tegenover hen staat een kleine minderheid van schilders die graag willen innoveren. Die innovators staan waarschijnlijk ook open voor nieuwigheden zoals duurzaamheid en duurzame producten, en de conservatieven juist niet, toch? Het gevaar van zo’n dualistische segmentatie van schilders is dat er te makkelijk eigenschappen worden gegeneraliseerd voor één of beide zijden, en er zo een blinde vlek ontstaat waardoor je mogelijkheden niet ziet en je omzet laat liggen. Om dat te voorkomen is het essentieel te beseffen dat er meer dan slechts twee typen schilders zijn, wat duidelijk wordt in het 2021 rapport van de Painter Insight Monitor van USP Marketing Consultancy, dat als themaonderwerp segmentatie heeft. We hebben 2250 schilders uit tien Europese landen geïnterviewd over onderwerpen als innovatie, efficiëntie, digitaal gedrag en duurzaamheid, en over hun demografische en firmografische kenmerken om een meer realistische segmentatie van Europese schilders te kunnen maken.

Vier typen schilders

Het resultaat is vier segmenten: ‘innovative’, ‘conscious’, ‘hassle-free’ en ‘conservative’ schilders. Ruw gezegd variëren deze typen tussen zeer innovatief en zeer conservatief. Omdat er echter meer kenmerken zijn meegenomen in de analyse zijn er twee groepen zichtbaar geworden die elk hun eigen identiteit hebben en die zich min of meer tussen de ‘conservative’ schilders en ‘innovative’ schilders bevinden. Hieronder staat een overzicht van vier van die kenmerken. 

Ken je schilder: de meeste schilders vinden duurzaamheid belangrijk
Painter Insight Monitor 2021 - USP Marketing Consultancy

Aan de ene kant staat de ‘innovative painter’, de innovatieve schilder, die constant bezig is een betere toekomst voor zichzelf, zijn bedrijf, zijn klanten en de hele wereld te creëren. Hij koestert een liefde voor innovatieve oplossingen en nieuwigheden die hem helpen zijn efficiëntie te vergroten, zijn zaak te optimaliseren, zijn klanten te managen en informeren, of minder tijd kwijt te zijn aan administratie.

Daar tegenover staat de ‘conservative painter’, de conservatieve schilder, die simpelweg zaken wil doen zoals hij dat altijd gedaan heeft, met een vast team personeel, voor een sterk netwerk van vaste klanten. Hij toont geen interesse in innovaties, behalve een lichte interesse in manieren die efficiëntie groter en administratie makkelijker maken.

Dan is er de ‘hassle-free painter’, die geen problemen ziet en geen gedoe wil. Deze schilder is tevreden met zijn manier van werken, ook met de balans tussen administratieve en schildertaken, en wil niet worden lastig gevallen met nieuwigheden die daar verandering in brengen. Hij is nog minder bereid zijn manier van werken te veranderen en innoveren dan de conservatieve schilder,

Ten slotte hebben we de ‘conscious painter’, de bewuste schilder, die eigenlijk gewoon wil schilderen en niet houdt van andere taken. Dat betekent dat hij open staat voor manieren om zijn efficiëntie te vergroten, vooral als het helpt minder tijd kwijt te zijn aan administratieve taken, maar tegelijkertijd is de bewuste schilder ook niet echt bereid om zijn manier van werken te innoveren.

Hoe zit het dan met duurzaamheid?

Dat de ‘innovative painter’ van duurzame oplossingen houdt die de impact die verf en andere producten op hemzelf en het milieu heeft verbeterd, en dat de ‘conservative painter’ juist weinig op heeft met duurzaamheid zal geen verassing zijn. Maar hoe zit het met de twee andere typen schilders, de ‘hassle-free painter’ en de ‘conscious painter’, die evenals de conservatieve schilder geen interesse hebben in het innoveren van hun manier van werken?

 Het lijkt er op dat die twee juist wel geven om duurzaamheid, en vooral de ‘conscious painter’. Sterker nog, dat is wat de ‘conscious painter’ bewust maakt. Hij houd van verf met minder schadelijke oplosmiddelen en conserveermiddelen, en niet enkel door het risico om zijn bewustzijn te verliezen. Behalve een bovengemiddelde nadruk op zijn persoonlijke gezondheid geeft de ‘conscious painter’ ook veel om de gezondheid van het milieu. En zelfs de ‘hassle-free’ painter, die in sommige zaken nog conservatiever is dan de ‘conservative painter’, geeft wel degelijk om de impact die verf en verf producten hebben op het milieu en op persoonlijke gezondheid. 

Schildertypes: aandeel in de Europese marktLet op: dit is het Europees gemiddelde, en er zijn grote verschillen tussen schilderpopulaties uit verschillende landen. Voor meer gedetailleerde informatie over de kenmerken van deze schildersegmenten en over welke segmenten dominant zijn in welke landen, verwijzen we naar het 2021 rapport van de Painter Insight Monitor van USP Marketing Consultancy.