Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Klanten vragen steeds vaker naar fossiele-brandstof-vrije producten

Klanten van HVAC installateurs en loodgieters vragen steeds vaker naar fossiele- brandstof-vrije producten. Dit is al 16% in het Verenigd Koninkrijk en 40% in Polen. De verwachting is dat het 10 tot 15 jaar zal duren voor een grote verschuiving naar alternatieve energiebronnen plaatsvindt. De meerderheid van de installateurs zijn al bezig met het nemen van trainingen voor fossiele-brandstoffen-vrije oplossingen. Dit zijn enkele van de resultaten van het Q2 2018-rapport van de Europese Mechanische Installatiemonitor met als thema 'Shift towards fuel free products'. Dit rapport is gebaseerd op 954 succesvolle interviews met HVAC installateurs en loodgieters in zes Europese landen.

Klanten beginnen te vragen om fossiele-brandstof-vrije producten

Er zijn verschillen per land, maar het is duidelijk dat klanten tegenwoordig steeds vaker vragen om fossiele-brandstof-vrije producten. De top-3 van de landen met het hoogste aandeel bestaat uit Polen (40%), Nederland (32%) en Duitsland (29%). De andere onderzochte landen hebben lagere percentages klanten die om fossiele-brandstof-vrije producten vragen, 26% in België, 25% in Frankrijk en 16% in het Verenigd Koninkrijk. 

Verwachte tijd die nodig is voor de grote ploeg

De verwachting van de geïnterviewde installateurs is dat het gemiddeld 10 tot 15 jaar zal duren voor een grote verschuiving naar alternatieve energiebronnen. Installateurs in Duitsland noemen gemiddeld de langste periode die nodig is (15 jaar) en Franse installateurs zeggen dat dit 10,5 jaar zal duren. USP heeft in het algemeen de ervaring dat in de bouw- en installatiemarkt veranderingen meer tijd nodig hebben dan verwacht. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is de grote verschuiving naar fossielvrije oplossingen dus niet voor 2035 te verwachten.

HVAC installateurs worden opgeleid in nieuwe technologieën

Europese HVAC installateurs en loodgieters nemen al trainingen om te werken met verschillende soorten warmtepomp, zonne-systemen en ga zo maar door. Het aandeel Duitse installateurs dat deze trainingen neemt is 91%, wat duidelijk het hoogste is in Europa. In andere onderzochte landen is dit veel lager. Zo neemt slechts 54% van de installateurs in Frankrijk trainingen aan om te werken met verschillende soorten fossiele-brandstof-vrije producten.