Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Klussen aan de woning blijft populair in Europa

Tijdens de pandemie is klussen aan de woning populairder dan ooit. De grote vraag is echter, blijft dit zo? Volgens onze maandelijkse enquête in 11 Europese landen, zullen de consumenten meer blijven klussen dan normaal in de komende drie maanden. De ‘boost’ in doe-het-zelf zal daarom naar verwachting nog minstens drie maanden aanhouden.

European Home Improvement Monitor meting augustus – USP Marketing Consultancy

Europeanen nog steeds van plan om meer te klussen

De afgelopen maanden hebben de Europese consumenten meer tijd thuis doorgebracht. Voor ongeveer 20% van de huishoudens resulteerde dit in het doen van meer klussen dan normaal. Dit is terug te zien in de positieve omzetontwikkelingen voor de bouwmarkten in Europa. Dat was in sommige landen, zoals Nederland zelfs meer dan 30% groei. In ons onderzoek vroegen we consumenten of men verwacht ook de komende drie maanden meer te klussen dan normaal. Gemiddeld verwacht 17 procent van de huishoudens meer te gaan klussen, terwijl 15 procent minder wil doen. De meest positieve verwachtingen zijn gemeten in België, Denemarken, Duitsland en Oostenrijk.   

Consumenten voelen zich minder comfortabel om een bouwmarkt te bezoeken

Terwijl in sommige regio's het aantal COVID-19-besmettingen weer toeneemt, neemt ook de angst voor een bezoek aan de bouwmarkt iets toe ten opzichte van vorige maand. Toch voelt de meerderheid zich nog steeds voldoende veilig om een bouwmarkt te bezoeken. Van de Europese consumenten, voelt 58% zich comfortabel bij het bezoeken van een bouwmarkt in vergelijking met 61% vorige maand. Als we op landelijk niveau inzoomen zien we dat men met name in België, Nederland en Spanje zich iets minder vertrouwd voelt om een bouwmarkt te bezoeken in vergelijking met juli.

Het laatste rapport van de European Home Improvement Monitor richt zich op aankoopkanalen en de rol van online shops. De studie wordt maandelijks gehouden in 11 EU-landen waarbij 26.400 consumenten per jaar online worden bevraagd.