Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Laadpalen in opkomst in alle Europese markten

Elektrische en hybride auto’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en het zullen er in de toekomst alleen maar meer worden. In de duurzaamheidsplannen van de EU staat namelijk een enorme verlaging van de CO2-uitstoot centraal. Elektriciteit zal een belangrijke rol spelen om deze CO2-reductie te bewerkstelligen. De installateurs zijn daarbij een cruciale schakel. Zij moeten immers in staat zijn om nieuwe elektrische producten te installeren zoals EV-laders, pv-panelen, omvormers en batterijopslagsystemen. In ons onderzoek, de European Electrical Installation Monitor Q1 2020, vroegen we installateurs naar de frequentie waarmee ze met deze producten werken en het toekomstige potentieel dat ze erin zien.

Ervaring met installatie EV-opladers

Binnen de transitie naar elektrische oplossingen is er veel aandacht voor de auto-industrie. Aangezien deze industrie verantwoordelijk is voor een groot deel van de CO2-uitstoot, investeren overheden in elektrische alternatieven. Hierdoor groeit de markt van laadpalen al jaren. De meeste e-installateurs hebben inmiddels al ervaring met het installeren van oplaadpalen. Vooral in Nederland, waar meer dan de helft van de Nederlandse installateurs minstens enkele keren per jaar een laadpaal installeert. Dit in tegenstelling tot een land als Polen waar e-installateurs nog vooral traditionele installatieklussen uitvoeren.

Volgens de e-installateurs zit er nog veel groei potentieel in deze markt. Vooral in de landen waar de ervaring van de e-installateurs niet zo groot is, zijn hun verwachtingen over de groei van het aantal laadpalen in de komende jaren zeer hoog.

Het juiste moment voor training

Op dit moment worden de e-installateurs geconfronteerd met een daling van hun omzet als gevolg van de pandemie. Dit, in combinatie met hun hoge verwachtingen over de groei van het aantal laadpalen, zal leiden tot meer behoefte om kennis op te doen over het installeren van laadpalen. Met andere woorden, het lijkt een perfect moment voor fabrikanten om trainingen aan te bieden over het installeren van laadpalen. Met meer e-installateurs met kennis om laadpalen te installeren ontstaat er een grotere capaciteit om het toekomstige potentieel te benutten.

Voor meer gedetailleerde informatie over dit thema en de economische ontwikkeling van e-installateurs verwijzen wij u door naar de European Electrical Installation Monitor Q1 2020.