Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Manier van ontwerpen door architecten meestal 2D CAD en 3D CAD

Architecten lopen nog steeds voorop als het gaat om het ontwerp van een gebouw, maar BIM-ontwikkelingen beïnvloeden dit zodanig dat architecten steeds meer moeten samenwerken met andere betrokken partijen. Deze ontwikkelingen hebben ook invloed op de manier van ontwerpen. In het Q4 2017 rapport van de European Architectural Barometer van USP Marketing Consultancy werd aan 1.400 architecten gevraagd wat voor soort CAD software ze gebruiken. 2D CAD- en 3D CAD-software worden meestal gebruikt door architecten en slechts een klein deel van de Europese architecten werkt nog steeds voornamelijk op papier.

Manier van ontwerpen

CAD (computerondersteund ontwerp) software wordt door bijna alle architecten gebruikt. Slechts een klein deel van de architecten werkt nog voornamelijk op papier, al jaren zien we deze trend zich ontwikkelen en de bouwsector digitaliseert zich razendsnel. De meeste architecten in Europa werken met 2D- en 3D CAD-software. Er zijn verschillen te zien tussen grote en kleine bedrijven. De grotere bedrijven (meer dan 40 werknemers) gebruiken vaker 3D CAD-software dan kleinere bedrijven.

Kijkend naar de manier van ontwerpen, zijn er duidelijke verschillen tussen BIM-gebruikers en niet-BIM-gebruikers. BIM-gebruikers gebruiken vaker 3D CAD-software. Van de niet-BIM-gebruikers ontwerpt bijna de helft van de architecten met alleen 2D CAD-software of ze werken nog steeds traditioneel op papier.

Een vijfde van de architecten in Nederland werkt nog steeds voornamelijk op papier, wat verrassend is omdat Nederland een van de landen is dat wordt gezien als een voorloper op het gebied van digitalisering in de bouw. Er is slechts een klein deel van de architecten (ongeveer 5%) in België, Duitsland en Polen die ook veelal op papier werken. In alle andere onderzochte landen zijn er bijna geen architecten die meestal op papier ontwerpen.

Vele soorten CAD-software die door architecten worden gebruikt

ARCHICAD, AutoCAD en Revit zijn de meest gebruikte soorten CAD-software van architecten. In de meeste onderzochte landen is er één software die echt favoriet is bij de architecten. In andere landen, zoals Frankrijk en Nederland, is dit echter meer verdeeld. Inzoomend op bijvoorbeeld Frankrijk, zien we dat AutoCAD wordt gebruikt door 39% van de architecten, ARCHICAD wordt gebruikt door 34% en Revit wordt gebruikt door 28%. Deze verschillen zijn in bijvoorbeeld Nederland nog kleiner.

Conclusie

CAD-software wordt duidelijk gebruikt door een grote meerderheid van de architecten in zekere mate. 3D CAD-software wordt vaak gebruikt door BIM-gebruikers en 2D CAD-software wordt alleen vaker gebruikt door architecten die geen BIM gebruiken. Over het algemeen kan worden gezegd dat het gebruik van 2D- en 3D CAD-software de productie heeft getransformeerd, waardoor complexere producten sneller dan ooit tevoren kunnen worden ontworpen en geproduceerd.

BIM-rapport:

Het rapport geeft meer belangrijke inzichten in het gebruik en de bekendheid van BIM in Europa, de manier van ontwerpen, de gebruikte CAD-software en de mate waarin verschillende kanalen en methoden van BIM worden gebruikt. Daarnaast geeft het rapport inzicht in de redenen waarom organisaties met BIM gaan werken of juist nog niet met BIM zijn begonnen.