Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Meerderheid van Europese installateurs geïnteresseerd in certificering door fabrikanten

Meerderheid van Europese installateurs geïnteresseerd in certificering door fabrikanten

E-installateurs zijn druk nu de invloed van de pandemie afneemt, en nog meer door trends als de energietransitie en actuele of dreigende arbeidstekorten in bepaalde gebieden. Terwijl hun planning vol raakt moeten ze constant bij blijven bij trends, een constante stroom van nieuwe producten, steeds complexere systemen en immer veranderende wet- en regelgeving.

Trainingen zijn een efficiënte manier om op de hoogte te blijven. Installateurs houden dan ook van het volgen van training, zelfs zo veel dat een pandemie ze er niet van kon weerhouden. Hun enthousiasme voor trainingen en cursussen biedt kansen voor fabrikanten en merken. Door training aan te bieden kunnen die hun merkbeeld, klantloyaliteit en merkwaarde vergroten. Naast het door en door kennen van systemen van een bepaald merk, levert training en certificering installateurs een basis van vertrouwen op voor hun klanten.

De vraag is of e-installateurs die voordelen inzien en bereid zijn om training georganiseerd door fabrikanten te volgen om gecertificeerd te worden door een bepaald merk? Dat is één van de vragen die beantwoord wordt in het Q2 2021 rapport van de European Electrical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy, die zich richt op trainingsbehoeften en mentaliteit van e-installateurs in zeven Europese landen.

 

Bijna twee derde van Europese installateurs is geïnteresseerd in certificering door fabrikanten 


Wat blijkt is dat Europese installateurs best enthousiast zijn om gecertificeerd te worden door training georganiseerd door fabrikanten te volgen. Gemiddeld 62% deelt dat enthousiasme. Wel zijn er flinke verschillen per land. Zo zijn Britse installateurs het meest enthousiast. Zeven van de tien installateurs zijn daar geïnteresseerd in certificering door fabrikanten. In Duitsland is het enthousiasme het laagst, maar toont nog steeds ongeveer de helft van de installateurs die interesse.

Over het algemeen is de interesse van installateurs in certificering door fabrikanten dus best hoog. Desalniettemin kan de tijdsinvestering die training vergt installateurs weerhouden training te volgen, ondanks het feit dat training een efficiënte manier is om bij te blijven bij ontwikkelingen en op de lange termijn ongetwijfeld tijd oplevert. Zoals we eerder vermeldden hebben installateurs het druk en is tijd steeds schaarser. Bereidheid en enthousiasme om training te volgen wil niet zeggen dat installateurs ook bereid zijn om hun kostbare tijd in die training te investeren.

 

Bereidheid om daad bij woord te voegen 


Gelukkig ziet het er naar uit dat Europese installateurs wel degelijk bereid zijn om tijd op te offeren aan het volgen van training. Zeven van de tien installateurs is bereid twee dagen te investeren in training die tot certificering leidt. Opnieuw zijn er verschillen tussen landen, verschillen die min of meer de lijn volgen van de bereidheid om gecertificeerd te worden door fabrikanten. In het verenigd Koninkrijk zijn maar liefst 85% van de installateurs bereid twee dagen in één training te steken. Duitse installateurs zijn weer het minst welwillend, maar nog steeds heeft 55% van hen er twee dagen voor over om gecertificeerd te worden.

 

Conclusie

Bovenstaande cijfers van de bereidheid van installateurs om gecertificeerd te worden door fabrikanten laten zien dat er genoeg reden is voor fabrikanten om training aan te bieden. Uit de bereidheid van installateurs om tijd te investeren in die trainingen blijkt dat dat aanbod niet voor niets zal zijn. Om succes te garanderen is het echter de moeite voor fabrikanten om precies te weten voor welk soort training installateurs een voorkeur hebben, of in welke tijd van het jaar het installateurs het beste uit komt training te volgen.

Voor het complete plaatje van trainingsvoorkeuren en wensen van installateurs uit zeven Europese landen, en van hun omzet- en orderportefeuilleontwikkeling, verwijzen we u naar het Q2 2021 rapport van de European Electrical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy.