Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Met snoer versus snoerloos

Duurzaamheid is wereldwijd een steeds belangrijker onderwerp. Het wordt ook steeds belangrijker met betrekking tot elektrisch tuingereedschap. Sinds een paar jaar zien we een groei van elektrisch tuingereedschap ten koste van het benzinegereedschap. Toch is er een aanzienlijke groep tuineigenaren die zijn vertrouwen blijft stellen in de benzineproducten. Dit artikel werpt licht op de huidige status van de ontwikkeling naar meer elektrisch tuingereedschap en naar snoerloos tuingereedschap.

Voorkeur voor aangedreven tuingereedschap

De meerderheid van de tuineigenaren houdt de tuin graag in de best mogelijke staat. Een manier om dit te doen is om schoon te maken, te snoeien, te trimmen, te zagen en regelmatig te bemesten. Dit kan allemaal worden gedaan met behulp van handgereedschap, maar het gebruik van aangedreven tuingereedschap kan de taak misschien gemakkelijker maken.

Europese tuineigenaar bezit drie aangedreven gereedschappen

Dat is de reden waarom de Europese tuineigenaar gemiddeld drie aangedreven tuingereedschappen bezit. Het aantal aangedreven tuingereedschappen wordt echter sterk beïnvloed door de grootte van de tuin. Over het algemeen kan worden gezegd dat hoe groter de tuin, hoe meer aangedreven tuingereedschap in bezit is. Mensen met een tuin kleiner dan 25 m² bezitten gemiddeld 1,9 stuks aangedreven gereedschap, terwijl mensen met een tuin van meer dan 500 m² bijna 4 stuks aangedreven tuingereedschappen bezitten.

Heggenschaar, grastrimmer en kettingzaag erg populair

De aangedreven tuingereedschappen die het vaakst in bezit zijn, zijn de heggenschaar, de grastrimmer en de kettingzaag. De sneeuwblazer is het minst gebruikte tuingereedschap.

Meerderheid aangedreven tuingereedschap al elektrisch

In Europa is het grootste deel van het tuingereedschap al elektrisch, zijnde bedraad- of draadloos. Daar is één uitzondering op en dat is de kettingzaag, die voornamelijk op benzine wordt aangedreven.

Grastrimmers en heggenscharen zijn vaker snoerloos in vergelijking met andere aangedreven tuingereedschappen.

Meer bedraad tuingereedschap wordt vervangen door draadloze varianten

Het grootste deel van het aangedreven tuingereedschap is elektrisch en bedraad. De verwachting is echter dat wanneer de huidige bedrade producten moeten worden vervangen, bijna de helft ervan zal worden vervangen door snoerloos gereedschap. Dit betekent dat we de komende jaren een serieuze toename van het aantal draadloze tuingereedschappen zullen zien.

 

Verhoogde batterijkwaliteit en andere voordelen drijven deze verschuiving

Er zijn twee belangrijke redenen voor deze verschuiving. De eerste is dat de batterijcapaciteit en het vermogen van accugereedschap de afgelopen jaren zijn toegenomen, waardoor tuingereedschap op accu een serieuze concurrent is voor het bedraad tuingereedschap. De tweede reden is dat de tuineigenaren zich steeds meer bewust zijn van deze toenemende batterijcapaciteit en daarom nu meer voordelen zien dan barrières om het aan te schaffen. De meest waargenomen voordelen zijn het onbeperkte bereik, het gemak en het hebben van stroom op plaatsen waar geen stopcontact te vinden is.