Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nederlander geeft meer uit aan zijn nieuwe keuken

De gemiddelde prijs van een keuken gekocht tussen juli 2017 en juni 2018 is ongeveer €10.000 euro en ligt daarmee ruim 450 euro hoger dan de prijs in dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste reden hiervoor is dat consumenten steeds vaker lijken te kiezen voor luxere keukens inclusief apparatuur van kwaliteitsmerken en extra opties. Dit blijkt uit de Keuken Monitor van USP Marketing Consultancy waarvoor jaarlijks ruim 30.000 Nederlandse consumenten worden ondervraagd.

Prijs van een keuken stijgt

 

De gemiddelde prijs voor een keuken is de laatste 5 jaar gestegen en komt dit jaar voor het eerst boven de €10.000 euro uit (zie tabel 1). Ten opzichte van 2017 is de prijs met ruim 4% gestegen, dit is gelijk aan de stijging van het jaar hiervoor. Eén van de belangrijkste redenen voor de stijging van de gemiddelde prijs van de aangeschafte keukens is dat er steeds meer keukens uit het top segment worden aangeschaft. Zo heeft in 2018 meer dan 6% van de consumenten een keuken gekocht van meer dan € 25.000 euro, waar dat in 2016 nog 3% was. Een andere reden voor de stijgende prijs is dat de luxe, dure keukens vaker door een professional worden geplaatst, waarbij de prijs van de professional de afgelopen jaren is toegenomen door het arbeidstekort.

Consumenten gaan voor luxe

 

De keuken wordt voor steeds meer mensen de belangrijkste ruimte in het huis en het moet dus een ruimte zijn die gezien mag worden. Zo is het vaker een open keuken en wordt de stijl en de kleur van de meubelen in de woonkamer steeds meer doorgetrokken in de keuken. Maar ook kopen consumenten vaker duurdere apparaten voor in de nieuwe keuken, zoals Miele ovens en magnetrons en Quooker kokend waterkranen (zie figuur 1) Kortom, kwaliteit, comfort en esthetiek spelen een steeds grotere rol bij de aankoop van een keuken.

De gemiddelde keukenprijs zal de komende jaren blijven stijgen

 

Dat de prijs van een keuken de afgelopen jaren is gestegen, is niet geheel onverwacht. Het gaat niet alleen goed met de Nederlandse economie, ook de koopkracht is de afgelopen jaren continue gestegen (bron: CBS). De koopkracht zal de komende jaren echter stabiliseren, edoch verwacht USP dat de gemiddelde prijs van een keuken zal blijven stijgen. Het arbeidstekort zal de komende jaren namelijk niet worden opgelost, waardoor de prijs voor de plaatsing eerder zal stijgen dan zal dalen. 

Een andere reden is dat de keuken in de toekomst een nog belangrijkere rol zal gaan spelen in de inrichting in het huis, waardoor consumenten nog meer geld zullen uitgeven aan de esthetische waarde van de keuken. 

Een derde reden is de inclusie van domotica in de keuken, zoals automatische verlichting op basis van bewegingssensoren, voorgeprogrammeerde koffieautomaten en afzuigkappen en vaatwassers die zichzelf aanpassen aan de hoeveelheid vuil. De consument kan dus simpelweg meer opties kiezen voor zijn keuken. Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan, wat de gemiddelde prijs van een keuken zal doen toenemen.

De Keuken Monitor

De keukenmarkt wordt al jaren door USP onderzocht met de USP Keuken Monitor. Op twee momenten in het jaar wordt een bruto panel van circa 100.000 eigenaren en huurders van woningen online bevraagd of zij een complete nieuwe keuken, keuken apparatuur of keukenonderdelen ter vervanging hebben gekocht of van plan zijn om te kopen. Ook wordt gevraagd naar de oriëntatie die vooraf ging aan het kopen van een keuken of onderdelen.

Hiermee geeft USP een actueel, betrouwbaar en gedetailleerd beeld van de ontwikkelingen in de Nederlandse  keukenmarkt, wat enorm belangrijk is omdat de consumentenmarkt continu aan verandering onderhevig is. Voorkeuren voor bepaalde producten, merken en type winkel(kanalen) veranderen en bestedingen worden zorgvuldig afgewogen. Hierbij komt ook nog dat vele aanbieders strijden om de euro’s van de consument. Om de eigen marktpositie goed in te schatten en tijdig te kunnen bijsturen is grip op de marktontwikkelingen en inzicht in het oriëntatie en aankoopgedrag essentieel.