Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nederlandse architecten ervaren vraag naar duurzame materialen

De mate waarin architecten duurzame materialen toepassen verschilt sterk per land. Deze verschillen worden voornamelijk veroorzaakt aan de vraagzijde. In landen waar veel vraag is naar duurzame projecten kiezen architecten over het algemeen voor materialen met een duurzaamheidcertificaat en is men zelfs in veel gevallen bereid hier een eventuele meerprijs voor te betalen. Dit blijkt uit de Q3 2010 rapportage van de European Architectural Barometer, een driemaandelijks onderzoek onder 1.200 architecten in Europa. In Nederland ervaart 73% van de architecten vraag naar duurzame materialen. In bijna een kwart van de gevallen is de opdrachtgever ook bereid hier extra voor te betalen. Deze ontwikkeling vertaalt zich in de materiaalkeuze van de architect: 46% van de Nederlandse architecten geeft namelijk aan dat zij bij het selecteren van (bouw)materialen letten op de aanwezigheid van een duurzaamheidcertificaat en zelfs bereid zijn hier een eventuele meerprijs voor te betalen. Met het Cradle-to-Cradle (26%) en FSC (13%) certificaat werken Nederlandse architecten momenteel het meest.

Eigenschappen die volgens Nederlandse architecten een product duurzaam maken zijn; recyclebaar (95%), vervaardigd uit gerecycled materiaal (94%), bijdrage leveren aan het energieneutraal maken van een gebouw (91%) en het biologisch afbreekbaar zijn (90%).

Dit en meer blijkt uit de European Architectural Barometer, een driemaandelijks marktonderzoek uitgevoerd door Arch-Vision onder 1.200 architecten in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.Naast indicatoren voor toekomstige bouwvolumes, wordt er elk kwartaal een actueel thema behandeld. Dit omdat architecten niet alleen een betrouwbare indicator zijn voor toekomstige bouwvolumes, maar ook sterk bepalend zijn voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.