Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nederlandse installateurs koploper in het gebruik van apps voor professionele doeleinden

Het gebruik van apps voor professionele doeleinden heeft nog steeds ruimte om te groeien, ondanks het hedendaagse hoge aandeel van smartphonegebruikers onder de HVAC-installateurs en loodgieters. Dit zijn enkele van de resultaten van het Q4 2018-rapport van de Europese Mechanische Installatiemonitor met als thema 'Mediaoriëntatie en -verbruik'. Dit rapport is gebaseerd op 900 succesvolle interviews met HVAC-installateurs en loodgieters in zes Europese landen.

Slechts 55% van de Franse installateurs heeft een smartphone of iPad voor professionele doeleinden. In de meeste landen heeft tussen de 80% en 90% van de installateurs een smartphone of een tablet die ze voor professionele doeleinden kunnen gebruiken. Dit geldt voor slechts 55% van de Franse installateurs. Ongeacht het hoge aandeel van de smartphones en tablets is het zo dat apps voor professionele doeleinden niet alleen worden gebruikt door alle installateurs met een dergelijk apparaat.

Het hoogste aantal app-gebruikers is te vinden in Nederland. Grote kloof tussen Nederlandse en Franse installateurs De Nederlandse installateurs zijn normaal gesproken een van de koplopers in de branche als het gaat om het gebruik van nieuwe technologieën. In het geval met het gebruik van apps blijken ze hun collega's uit andere landen opnieuw voor te zijn.

Onder de Duitse en Britse installateurs kan ook een hoog aandeel van app-gebruikers gevonden worden.

Franse installateurs blijven achter, aangezien slechts 20% van alle installateurs apps gebruiken voor hun werk.

Apps van fabrikanten zijn de populairste

In de meeste gevallen zijn de apps die door de installateurs worden gebruikt apps van fabrikanten. Sommige installateurs noemen de namen van de fabrikanten die ze gebruiken. Ketelfabrikanten als Viessmann, Vaillant, Bosch, Buderus, Nefit, Worcester en Remeha zijn de meest dominante groep. Namen als Daikin, Mitsubishi, Grundfos en Grohe komen ook voor in de genoemde apps die door de installateurs worden gebruikt.

Naast de apps van de fabrikanten zijn de apps van groothandelaren in sommige landen ook populair onder de installateurs. In Nederland werden bijvoorbeeld de apps van Techische Unie en Rensa genoemd. Andere genoemde groothandelaren waren Cedeo, Brossette en Richardson in Frankrijk en Facq en Van Marke in België.

WhatsApp wordt door installateurs ook gebruikt voor professionele doeleinden, voornamelijk in Nederland en Duitsland.

Apps die meestal worden gebruikt voor technische productinformatie en specificaties

In alle landen, met uitzondering van Polen, gebruiken de installateurs vooral apps voor het vinden van technische productinformatie. Andere doeleinden voor het gebruik van apps zijn: het maken van berekeningen (VK en Polen); controle van de beschikbaarheid van producten (Duitsland en Nederland); advies over producten (VK en België); in geval van storing (Nederland en België); probleemoplossing (Polen en VK).