Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Omzet keukenbranche stijgt flink; meer en duurdere keukens verkocht

In 2017 zijn er ruim 5% meer keukens geplaatst in Nederland ten opzichte van een jaar eerder. De verwachting is dat het aantal nieuwe keukens verder zal toenemen in het komende jaar. De stijging is vooral afkomstig van het hoge aantal keukenrenovaties in bestaande koopwoningen en de stijging van het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen. Ook worden er steeds meer relatief dure keukens gekocht, wat mede zorgt voor een flinke stijging in de omzet van de keukenbranche. Dit blijkt uit de Keuken Monitor van USP Marketing Consultancy waarvoor jaarlijks ruim 30.000 Nederlandse consumenten worden ondervraagd.

Meer keukenverbouwingen in 2017

Het gaat dus goed met de keukenbranche. Maar wat is de drijfveer voor deze opleving/groei?

Het grootste aandeel van de keukens in de Nederlandse woningen wordt geplaatst in bestaande koopwoningen bij mensen die niet verhuisd zijn. Dit zijn dus eenvoudigweg de consumenten die al langere tijd in hun huis zitten en meestal vanwege een verouderde keuken of andere esthetische wensen besluiten om een nieuwe keuken te kopen. Dit deel van de markt kocht 24.180 keukens meer dan vorig jaar. Naast het feit dat meer mensen in hun huidige woningen hebben besloten een nieuwe keuken te kopen, zijn er ook meer keukens geplaatst als gevolg van een verhuizing. Dit is in lijn met het grotere aantal verkochte woningen, wat met ongeveer 12,6% (bron: CBS) is toegenomen ten opzichte van 2016. Tevens zijn er in 2017 ongeveer 12.000 meer nieuwbouwwoningen opgeleverd dan in 2016, en dus evenveel extra keukenplaatsingen in dit segment. Het aantal nieuwbouwwoningen dat wordt opgeleverd zal de komende jaren blijven stijgen (bron: BouwKennis & NVM), wat dus zorgt voor een gunstig vooruitzicht voor de keukenbranche.

Stijgende prijzen van complete keukens

Niet alleen zijn er meer keukens geplaatst in 2017, ook is de gemiddelde prijs van de keukens gestegen. Zo was deze vorig jaar ongeveer €9.200 en is de gemiddelde prijs dit jaar opgelopen tot ongeveer €9.400. De belangrijkste reden voor de stijging van de gemiddelde prijs van de aangeschafte keukens is dat er steeds meer luxere en dus duurdere keukens (bv. greeploze keukenkastjes, softclose lades) worden aangeschaft (zie figuur hieronder). De stijging van het aantal geplaatste keukens en de hogere prijs van de keukens zorgt voor een totale omzetstijging van 8% voor de keukensector.

Verwachtingen voor de keukenmarkt

USP verwacht een kleinere groei van de keukenbranche in de komende jaren. Een belangrijke oorzaak van de groei  is het stijgende aantal nieuwbouwwoningen. Zo is de verwachting dat er in 2018 67.500 nieuwbouwwoningen zullen worden opgeleverd (bron: BouwKennis), 2.500 meer dan in 2017. Tevens is het consumentenvertrouwen hoog, wat de belangrijkste drijfveer voor de bestaande woningenmarkt is en dus bijdraagt aan de groei van de markt. Echter verwacht USP dat het aantal verhuizingen in 2018 en daarna vermoedelijk lager zal liggen dan in 2017. Dit vanwege de schaarste in woningaanbod, hogere huizenprijzen en de verwachting dat de hypotheekrente zal gaan stijgen (advies van De Nederlandse Bank). Dit zal een remmende werking hebben op de groei van de keukenbranche.