Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Online bestellen bedreiging voor de gespecialiseerde installatie groothandel

De elektrische installatie markt is zeer traditioneel. De laatste jaren is het aankoopgedrag echter toch veranderd omdat installateurs via meerder kanalen hun producten kunnen inkopen. In eerdere onderzoeken hebben we gezien dat de gespecialiseerde installatiegroothandel nog steeds verruit het belangrijkste kanaal is in deze markt.

Kijkend naar het aankoopgedrag van installateurs, het thema van de European Electrical Installation Monitor Q4 2019, zien we duidelijk dat online bestellen zeer snel is gegroeid onder e-installateurs.

Een bedreiging voor de groothandel

In het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Duitsland koopt meer dan 80% van de installateurs online. Online bestellen is erg populair geworden in deze vier landen. Dit kan in de toekomst een bedreiging vormen voor gespecialiseerde installatiegroothandels, omdat relatieopbouw moeilijker wordt wanneer installateurs stoppen met het bezoeken van de vestigingen van de groothandel. We weten immers dat relatieopbouw een van de belangrijkste hoekstenen van de groothandel is. In Polen, Spanje en Frankrijk is online kopen nog minder populair.

Tijdsefficiëntie is belangrijk

De categorieën verlichting en armaturen worden voornamelijk veel online gekocht door de installateurs. De belangrijkste reden die de installateurs geven voor het online kopen is dat het ofwel goedkoper  is of tijd bespaard. Vooral het tijdbesparende aspect is belangrijk. Dit verklaart ook waarom online bestellen populair is in die vier Europese landen, omdat het tekort aan arbeidskrachten ook in deze landen het hoogst is. Het tekort aan arbeidskrachten is veel lager in Spanje en Frankrijk, waardoor installateurs mogelijk minder onder druk komen te staan om daar online te gaan bestellen.

Groothandel nog steeds het populairste kanaal

We weten dat het tekort aan arbeidskrachten niet snel zal worden opgelost, en daarom verwachten we dat het online bestellen zal blijven toenemen. Een belangrijke reden om niet online te kopen is dat elektrische installateurs een gevoel van loyaliteit voelen ten opzichte van hun huidige aankooppunt, namelijk de gespecialiseerde installatiegroothandel in hun gebied. Zo bestelt 92% van de Nederlandse installateurs online en bestellen de meesten bij de gespecialiseerde installatiegroothandel (86%). Dit betekent dat de groothandel nog steeds het meest populaire kanaal is om elektrische installatie producten te kopen. Aan de andere kant bestelt 56% van de Nederlandse installateurs bij pure webwinkels. In het Verenigd Koninkrijk is dit zelfs 76%.

Online aankopen hebben invloed op de

 hele industrie

In de European Electrical Installation Monitor Q4 2019 hebben we specifiek onderzoek gedaan naar online bestellen. Het aankoopgedrag is veranderd door online kanalen en installateurs zullen steeds meer online gaan betsellen. Voorlopig bestellen de meeste installateurs nog online bij de gespecialiseerde installatiegroothandel. Bestellen bij pure online winkels is echter ook al erg populair in sommige Europese landen. Deze ontwikkeling zal gevolgen hebben voor de gespecialiseerde installatiegroothandel, maar ook voor de industrie als geheel.