Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Opdrachtgevers van bouwprojecten vragen nog niet naar het gebruik van prefab

Binnen de bouwsector is er een tendens naar het gebruik van prefab elementen in bouwprojecten. Eén van de belangrijkste drijfveren voor het gebruik van deze elementen is het huidige tekort van gekwalificeerd arbeid in de bouwsector. In het algemeen is er een noodzaak om te industrialiseren. Niet alleen vanwege het tekort aan gekwalificeerde arbeid, maar het heeft ook te maken met het bijhouden van de huidige vraag naar betaalbare woningen. Dat is één van de redenen waarom het interessant is om te zien dat architecten nog geen duidelijke druk vanuit de opdrachtgevers bemerken. De verschuiving naar bouw van prefab komt uit de sector zelf. Dit is één van de belangrijkste resultaten die betrekking hebben op de huidige status van prefab in de bouw. In de European Architectural Barometer heeft USP Marketing Consultancy 1.400 architecten in acht Europese landen geïnterviewd of hun verwachtingen van de ontwikkeling van prefab in de bouw.

Verschillen per land

Als het gaat om de vraag van opdrachtgevers naar prefab elementen zijn er interessante resultaten en verschillen per land. Nederland is één van de vooraanstaande landen, kijkend naar het aantal projecten waar architecten vraag zien naar prefab elementen. De penetratie van prefab in projecten is hoog, maar de motivatie om prefab elementen komt van architecten en aannemers die in deze projecten werken en minder vaak vanuit de opdrachtgever. Slechts een klein percentage van de architecten ervaart dat de opdrachtgevers willen investeren in het gebruik van prefab elementen. In andere landen ligt het net iets anders. 

In Duitsland geeft een groter deel aan dat de opdrachtgevers al vragen naar het gebruik van prefab bouw in projecten. Ongeveer een derde van de architecten ziet dat opdrachtgevers bereid zijn om in prefab bouw te investeren. Andere voorbeelden van landen waar dit het geval is, zijn België en Italië. De penetratie van prefab in projecten is relatief laag, vooral in Italië. Doordat Italiaanse opdrachtgevers vragen naar prefab wordt verwacht dat de penetratie van prefab in projecten aanzienlijk zal gaan stijgen.

Toename van prefab wordt verwacht ongeacht de drijfveren om prefab te gebruiken

Of er nou wel of geen vraag naar het gebruik van prefab elementen vanuit opdrachtgevers zoals investeringsmaatschappijen en projectontwikkelaars is, het staat buiten kijf dat het gebruik van prefab in de bouw zal blijven toenemen. In alle landen is er een substantieel deel van de architecten dat een sterke toename van prefab in de volgende drie jaren verwacht.