Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Oplosmiddel-vrije verven worden een ‘must-have’ voor schilders

Een van de voornaamste trends in de Europese professionele verfindustrie is de toenemende vraag naar duurzame producten. Schilders focussen zich sterk op het toepassen van verfproducten waar geen oplosmiddelen in zijn verwerkt, aangezien deze een negatieve impact hebben op hun fysieke gesteldheid. Tegelijkertijd zijn conserveringsmiddel-vrije verfproducten een stuk minder in trek, daar schilders de kwaliteit van deze producten vaak nog niet voldoende vinden. Dit zijn enkele van de bevindingen uit de Painter Insight Monitor 2020, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy, onder professionele schildersbedrijven in de tien voornaamste Europese markten.

‘Duurzaamheid’ voor een schilder betekent sowieso ‘persoonlijke gezondheid/ veiligheid’

De resultaten uit Painter Insight Monitor 2020 tonen dat de vraag naar eco-vriendelijke producten in nagenoeg alle Europese landen stijgt. Deze vraag wordt met name gedreven door de schilders zelf en niet zozeer doordat hun klanten erom vragen of eisen. Schilders willen in toenemende mate werken met gezonde producten daar het alom bekend is dat de blootstelling aan dergelijke giftige stoffen, gedurende een lange professionele loopbaan, zijn tol zal eisen. Om als fabrikant een zo passend mogelijke oplossing te bieden is het belangrijk om duurzaamheid centraal te stellen in de product R&D. Met name schilders in Nederland (44%), België (33%), en Italië (33%) zijn bijzonder gefocust op deze persoonlijke gezondheid en veiligheid.

Oplosmiddel-vrij wordt veel gevraagd …

Kijkend naar de verschillende duurzaamheid voordelen die een vef kan bieden wordt het duidelijk dat oplosmiddel-vrije producten al eerder de regel dan uitzondering zijn. In landen als Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje nemen schilders geen genoegen meer met producten die hier niet aan voldoen.

… maar conserveringsmiddel-vrij nog niet zozeer

Met uitzondering van Duitsland, Italië en Denemarken, geven schilders beduidend minder om conserveringsmiddel-vrije verven. De bekendheid en belang hiervan loopt duidelijk achter op oplosmiddel-vrij.

Het doel: Maak duurzame verven beter!

Iedere innovatie die leidt tot een verbeterde kwaliteit en verwerking van duurzame alternatieven, worden zeer gewaardeerd door schilders in Europa. Men verwacht simpelweg een ‘oplosmiddel-achtige afwerking’ van een oplosmiddel-vrij product. Dit is overduidelijk de boodschap die schilders willen meegeven aan verffabrikanten, daar dit de meeste genoemde innovatie wens is in alle tien landen.

“Water gedragen dekt simpelweg niet goed genoeg en dus moet ik meerdere lagen aanbrengen. Dat wordt me te duur en zorg zodoende dus maar eens dat ik met één strijk klaar ben.” [Schilder in Spanje]

Voor meer informatie, verwijzen wij u naar de Painter Insight Monitor 2020.