Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Percentage elektrische installateurs dat slimme en verbonden producten installeert neemt toe

Elektrische installateurs hebben altijd gewerkt met kabels, bedrading, schakelaars, verlichting, behuizingen etc., maar nu worden ook slimme en aangesloten producten steeds vaker geïnstalleerd. Meer dan de helft van de elektrische installateurs in Europa werkt al met slimme en verbonden producten. Het Q4 2017 rapport van de European Electrical Installation Monitor, met als thema 'Smart Buildings & Connectivity' geeft veel inzichten zoals bijvoorbeeld aan de slimme en verbonden gebouwen en producten die in opkomst zijn. Een ander inzicht is de toekomstige rol van de installateur die zal worden beïnvloed door het onderscheid tussen eenvoudige en complexe producten/systemen. USP Marketing Consultancy heeft 1.200 elektrotechnische installateurs in zeven Europese landen telefonisch geïnterviewd voor dit onderzoek.

Slimme, verbonden gebouwen en producten in opkomst

Elektrische installateurs geloven dat slimme gebouwen de toekomst zijn in bijna alle onderzochte landen. In sommige landen zoals Duitsland (83%) is het aandeel installateurs dat met slimme producten werkt hoger dan in andere landen zoals Polen (24%). Installateurs ervaren een toenemende vraag van de eindconsument die beter geïnformeerd is. Verder zien ze dat de aansluiting van producten op het internet ook meer gemak biedt voor de installateurs zelf. Dit bespaart tijd en is kostenefficiënt voor de elektrische installateur, waardoor ze efficiënter kunnen zijn.

Toekomstige rol van installateur verschilt tussen eenvoudig te installeren versus complexe producten

Voor de toekomst mag worden verwacht dat er een verder onderscheid zal bestaan tussen eenvoudig te installeren producten (voornamelijk residentiële) en moeilijkere slimme installaties (zowel utiliteitsbouw als high-end woningen). Er zijn al heel wat eenvoudige slimme producten op de markt, zoals NEST en TOON, waardoor de eindgebruikers de producten zonder hulp van een professional kunnen installeren. Dit zal handiger zijn voor de consument. High-end oplossingen worden vaker geïnstalleerd door professionals, zoals elektrotechnisch installateurs en domoticaspecialisten.

Fabrikant heeft serieuze keuzes te maken in de toekomst De toenemende vraag kan leiden tot aanpassingen in de strategie van de fabrikanten richting de elektrische installateurs. De manier om installateurs te ondersteunen bij het begrijpen hoe ze de complexere systemen kunnen installeren en slimme producten onderdeel kunnen maken van hun portfolio, is er een van. Voor de fabrikant kan het ook winstgevend zijn voor fabrikanten om de installateurs te ondersteunen bij het geven van advies en een betere service rechtstreeks aan de eindconsument. Dit naast het feit dat meer elektrische installateurs complexere producten zullen installeren. Het zal interessant zijn om te zien of fabrikanten zich in de (nabije) toekomst meer richten op eenvoudig te installeren producten of complexere producten.

Conclusie

Europese e-installateurs installeren al meer slimme producten en verbonden producten. De vraag van de eindconsument naar deze producten neemt ook toe. Het onderscheid tussen eenvoudig te installeren en complexere producten zal de noodzaak voor fabrikanten om keuzes te maken triggeren. Het zal interessant zijn om de richting naar eenvoudige of complexe producten te volgen. Wanneer eenvoudig te installeren producten vaker worden geïnstalleerd, moeten fabrikanten een andere strategie overwegen ten aanzien van de elektrische installateur. Consumenten zouden ook de eenvoudig te installeren producten zelf kunnen installeren, maar de meer high-end slimme oplossingen en geïntegreerde systemen zullen vaker door een professional worden gedaan.