Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Piek in online kopen van doe-het-zelf producten verwacht aan te houden

In voorgaande artikelen hebben we voldoende bewijs geleverd van de impact van de pandemie op de doe-het-zelf sector. We hebben gezien dat consumenten meer reden, tijd en budget hadden om te klussen in huis doordat ze meer thuis waren door coronamaatregelen. We hebben ook gezien dat consumenten de gereedschappen en materialen voor die klussen meer online kochten dan voorheen door de gezondheidsrisico’s, gesloten winkels en winkelvoorraadtekorten veroorzaakt door de pandemie.

Aangezien iedereen die wereldwijde pandemie heeft gevoeld nemen we aan dat iedereen er ook wel klaar mee is en liever weer een blik op de toekomst werpt. In de Europese doe-het-zelfsector betekent dat de inschatting of dramatische veranderingen tijdens de pandemie, zoals een significante en ietwat geforceerde groei van online aankopen, stand zullen houden in de komende jaren.

Omdat we dat net zo graag willen weten als u, hebben we het aan 6.800 consumenten uit 11 landen gevraagd tijdens de interviews voor het Q2 2021 rapport van de European Home Improvement Monitor van USP Marketing Consultancy. De resultaten zijn nu beschikbaar in het Q2 2021 rapport met als kwartaalthema de online oriëntatie van consumenten, naast de gebruikelijke economische kwartaalupdate van de Europese doe-het-zelfsector.

 

Europese consumenten verwachten online te blijven kopen

We verlangen er allemaal naar weer terug te gaan naar normaal, maar dat normaal is wellicht niet het zelfde normaal als voor het begin van deze pandemie. Natuurlijk zullen veel mensen die voor de pandemie hun klusproducten in fysieke winkels kochten dat nu ook weer doen, maar sommigen zullen ook online blijven kopen.

 

De Europese sprong van 27% naar 37% van de klusproducten die online werden gekocht tijdens de pandemie was vrij dramatisch. Na wat we allemaal doorleefd hebben kunnen we het ons voorstellen dat wanneer de pandemie ten einde komt, we allemaal weer terug willen gaan naar hoe het voorheen was. Desalniettemin is het aandeel consumenten dat verwacht online te zullen kopen in de toekomst significant groter dan voor de hele coronabende begon.  

 

Deze verwachting is duidelijk niet even sterk in elk land. In landen als Polen en Italië lijkt de pandemie meer online shoppers te hebben gecreëerd die verwachten online te zullen blijven shoppen dan in een land als België, waar het waarschijnlijker is dat consumenten terug zullen keren naar de situatie voor corona. Ondanks die verschillen heeft de pandemie gemiddeld in Europa wel degelijk meer online shoppers doen ontwaken.

 

Zelfs conservatieve consumenten werden gedwongen van het online gemak te proeven

Een logische verklaring voor het standhouden van het gestegen aantal online consumenten van doe-het-zelfproducten is dat de pandemie ook mensen die normaal nooit online zouden kopen heeft gedwongen dat toch eens te doen. Daarbij werden ze ook gedwongen om het gemak te ervaren van thuis vanaf de bank bestellen, inzicht in productvoorraad en levertijd, levering voor de deur, en wellicht zelfs betere prijzen.

 

De pandemie heeft mensen bewogen meer te klussen, zelfs mensen die dat voorheen nooit deden, en sommigen van hen hebben daar plezier aan ervaren en zullen in de toekomst blijven klussen. Op de zelfde manier zullen mensen die onder normale omstandigheden nooit online zouden kopen dat nu blijven doen omdat ze het gemak er van door de pandemie hebben moeten ervaren.

  Voor fabrikanten van doe-het-zelfproducten is het nu zaak om de beste manier te vinden om die mensen te bereiken. Om uit te vinden hoe dat het beste kan verwijzen we u naar de European Home Improvement Monitor, waarvan het Q2 2021 rapport gericht is op de online oriëntatie van consumenten van klusproducten uit 11 Europese landen.