Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Services - tijd en moeite besparen

Europese installateurs vooral geïnteresseerd in diensten die tijd en gedoe besparen

Het gaat goed in de Europese installatiesector nu de druk van de pandemie afneemt. Dat blijkt duidelijk uit de positieve omzetbalansen en orderportefeuilles van w-installateurs uit België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk, de zes landen waar we continu onderzoek doen voor de European Mechanical Installation Monitor.

Nu de pandemie steeds minder een probleem is en installateurs het weer druk hebben, verschijnen andere kwesties in de installatiewereld weer terug op het toneel, zoals bijvoorbeeld de stijgende complexiteit van producten en systemen, en dreigende of actuele kwalitatieve of kwantitatieve arbeidstekorten. Deze trends beïnvloeden de problemen waar installateurs dagelijks mee kampen, problemen waar ze hulp bij kunnen gebruiken in de vorm van diensten van groothandels en fabrikanten.  

Zodoende zijn de behoeften van installateurs aan diensten een goede indicatie van de trends waarmee ze momenteel worstelen. Dat is één van de redenen waarom diensten in de bouw- en installatiesectoren terugkerende thema’s zijn in de monitoren van USP Marketing Consultancy. Het vormt dan ook de focus van het Q2 2021 rapport van de European Mechanical Installation Monitor, waarin de diensten waar installateurs het meest behoefte aan hebben inderdaad verbonden lijken te zijn met de complexiteit van systemen en arbeidstekorten, en mogelijkheden bieden voor groothandels en fabrikanten om hun klanten te helpen.

 

 

Diensten van fabrikanten die tijd en gedoe besparen op de bouwplaats

Groeiende omzetten, complexere installaties en arbeidstekorten dragen allemaal bij aan een groeiende druk op de installateur. Meer projecten betekent dat de agenda van installateurs vol zit. Tegelijkertijd vereisen complexere systemen tijd om er mee bekend te raken en vergroten ze het risico op problemen tijdens de installatie die weer tijd kosten om op te lossen. Als de druk te hoog wordt zijn er extra handen nodig, maar die zijn weer moeilijk te vinden door arbeidstekorten, wat er toe leidt dat tijd, of eigenlijk tijdsbesparing, van essentieel belang is.

Natuurlijk omarmen installateurs groeiende omzet, maar het bovenstaande laat wel zien dat installateurs wel vraag hebben naar diensten die helpen bij complexe installaties en tijd besparen. In alle landen is de vraag naar engineering support van de fabrikant het grootst. Dat is een duidelijk effect van complexere systemen, een trend die ook zichtbaar is in de vraag naar real-time installatiesupport in Polen en het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk besparen dergelijke diensten tijd, enerzijds door problemen te voorkomen door een solide technisch ontwerp en voorbereiding, en anderzijds door problemen op de bouwplaats snel op te lossen.

 

Diensten voor efficiëntie buiten de bouwplaats 

De bovenstaande top-3 van diensten waar w-installateurs behoefte aan hebben verraadt nog een ander tijdrovend probleem waar installateurs mee kampen. Niets is zo irritant als een bepaald onderdeel of materiaal voor een installatie te missen, dan snel even naar de groothandel te rijden om daar vervolgens een leeg schap aan te treffen. Installateurs zouden graag tijd besparen op het aankopen van producten, onderdelen en materialen, zo blijkt uit de vraag naar tools of apps om productvoorraad bij groothandels te checken, en uit de interesse naar self-service portals of apps om makkelijk te kunnen bestellen.

Hieruit blijkt de wens van de installateurs om tijd te besparen door de efficiëntie van het aankopen van installatieproducten te vergroten, maar het laat ook een effect van de pandemie zien. Een reden waarom lege schappen leeg en lange wachttijden voor bestellingen een groter probleem zijn geworden zijn de tekorten in materialen en bepaalde onderdelen als gevolg van COVID maatregelen en lockdowns over de hele wereld. Ongeacht de invloed van de pandemie is en blijft het besparen van tijd door efficiënter en betrouwbaarder aankoopkanalen van groot belang voor de drukke installateurs.

 

De juiste diensten aanbieden is lucratief

Het bovenstaande laat duidelijke mogelijkheden voor groothandels en fabrikanten van installatieproducten zien om klantloyaliteit en merkwaarde te vergroten door installateurs de juiste diensten aan te bieden. Momenteel zijn dat diensten die tijd besparen en installaties iets makkelijker maken, zo blijkt uit de top-3. 

Dat gezegd hebbende laat het bovenstaande enkel de top-3 zien van de 22 verschillende soorten diensten van fabrikanten en groothandels die we onder w-installateurs hebben gemeten. Bovendien spelen er meer trends dan enkel omzet, complexiteit van installaties en arbeidstekorten. Voor het complete plaatje verwijzen we u naar het Q2 2021 rapport van de European Mechanical Installation Monitor.